Promovare a produselor tradiționale și artizanale românești: Salam de Sibiu de la Agricola Bacau - Indicație Geografică Protejată

1 aprilie 2017

Salam de Sibiu de la Agricola Bacau - Indicație Geografică Protejată

Salam de Sibiu de la Agricola Bacau - Indicație Geografică Protejată

salam sibiu


Produs: Salam de Sibiu crud-uscat din carne de porc cu mucegai nobil

Producător: Salbac Dry Salami, Agricola

Localitate: Bacau
Traditie: din 1976


"Agricola, creator de poftă"


Cantitate: aprox 470 g
Ingrediente: carne de porc, slanina, condimente naturale, sare, zaharuri, antioxidant (acid ascorbic), conservant (nitrit de sodiu). Membrana artificiala necomestibila.
Valori nutritionale/100 g: grasimi 39.95 g, glucide 1.7 g, proteine 24.81 g, valoare energetica 480.22 kcal.



     "Acesta este un articol despre Salam de Sibiu" (ar spune un titlu clasic)... Desi, cati dintre voi stiti ca, creatorul lui nu este un roman, si nici macar nu este "inventat" la Sibiu. Cu toate acestea, dupa o istorie de peste o suta de ani a ajuns o adevarata emblema autohtona, iar incepand de anul trecut este printre putinele (3) produse romanesti recunoscute la nivel european.

     Salam de Sibiu a fost creat in anul 1919 la Sinaia de catre italianul Filippo Dozzi. Era un salam de iarna, pe baza de carne de porc, un produs considerat de lux, destinat inclusiv pentru export, catre Imperiul Austro-Ungar. Dupa moartea creatorului firma continua sa activeze sub conducerea fiului sau, apoi in 1948 a fost nationalizata si preluata de guvernul comunist. Dupa 15 ani cei de la Scandiu Sibiu au inregistrat Salam de Sibiu drept marca inregistrata, iar mai tarziu sasii transilvaneni si-au pus si ei amprenta pe modul de preparare si gustul produsului. Aceasta este, asadar, istoria pe scurt a Salam de Sibiu.

     Astazi, dupa acordarea titlului de Indicatie Geografica Protejata si recunoasterea la nivel european, nici reteta, nici numele, nu mai au voie sa fie folosite de catre orice producator. In toata tara mai exista doar 6 producatori carora li-i se permite sa o faca: Salsi (fosta intreprindere infiintata de italian, care isi continua inca activitatea astazi), Scandia România, Agricola Bacău, Aldis, H&E Reinert, CrisTim.

     Noi am incercat si vom scrie despre Salam de Sibiu produs de catre cei de la Agricola Bacau, care beneficiaza de o traditie de 3 decenii in producerea acestui sortiment. 

     "Salamul de Sibiu fabricat în Bacău pleacă fără întrerupere spre cunoscători din 1976, fiecare baton fiind gata de comercializare după o perioadă de atentă maturare de 90 de zile. Reţeta tradiţională, românească, în care ingredientele naturale sunt păstrate într-o formă veritabilă, fără adaosuri, numai din carne macră şi slănină tare, îmbinate cu condimente tradiţionale, afumarea naturală cu lemn de esenţă tare, stagionarea îndelungată şi mucegaiul nobil utilizat concretizează gustul unic al acestui produs preţios." (descriere site Agricola, companie cunoscuta si pentru "Puiul fericit", a carui calitati sunt recunoscute la nivel european)


sursa foto: wolterskluwer.ro

     Prima oara incercasem un salam cu mucegai in Franta, am fost surprinsi cate produse din carne de porc traditionale exista, si cate se aseamana cu cele romanesti, mai ales in zonele montane din cele doua tari. Eram in acelasi timp surprinsi si intrigati de felul in care atarnau si erau prezentati carnatii si salamurile traditionale in pietele franceze, iar noi, cu atatea sortimente produse la casa, sau "fait maison" cum zic ei, in mod traditional, sanatos, din purcelul crescut in curte, consumam mai mult "plasticurile" din magazine, si, mai grav, ne hranim copiii de nici doi ani cu parizer sau crenvusti de proasta calitate ca mancare de baza. E drept ca pretul unui baton de salam din acest sortiment este unul nu chiar accesibil multora, dar justificat pentru calitatea lui, neasemanandu-se cu nici un altul de pe piata. Consistenta este net crescuta, este dens, crud-uscat, generos in ce priveste proportia carnii, iar in ce priveste stratul de mucegai nobil de la nivelul membranei, cei carora le displace, daca este indepartata, gustul este minunat. Sortimentele franceze gustate erau destul de impregnate cu acest gust specific, chiar daca ai indepartat bine membrana, lasand un gust accentuat ca de "var", motiv pentru care Salam de Sibiu de la agricola mi-a placut mai mult decat acestea. Dar, aceste argumente sunt pur subiective. Ramane sa il incercati si voi si va asteptam in comentarii parerea!

     "Produsele Agricola Bacău sunt rezultatul experienţei şi al pasiunii investite în dorinţa de a aduce oamenilor confortul şi încrederea unui stil de viaţă sănătos şi plin de gust."




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu