Promovare a produselor tradiționale și artizanale românești

20 aprilie 2017

Bike & Brunch - Sarbatoarea Rabarbarului

Bike & Brunch - Sarbatoarea Rabarbarului


     Lansam invitatia la Sarbatoarea Rabarbarului din Saschiz cu bicicletele in data de 06 mai 2017. Plecarea se va face din Sighisoara, Piata Octavian Goga (Piata Mitica) la ora 9 am. Traseul propus va include Valea Cainelui, Manastire, Drumul forestier, Crucea Vulcanului, Padurea Lucaci,Dealul Brazilor, Pasunatul Daii Saschiz si retur insumand aprox 50 km.
     La Saschiz suntem asteptati la masa de gazdele noastre Anca si Charles la Casa de pe Deal, nr.200. Costul pentru servirea mesei este de 30 lei/persoana. Bauturile alcoolice se platesc separat.Tot aici ne vom lasa bicicletele in siguranta pentru a participa la evenimentele ce se desfasoara la Sarbatoarea Rabarbarului, Saschiz 2017.
     Echipament necesar: mtb, casca, sursa de hidratare, pelerina de ploaie, scule si camera de rezerva pentru bicicleta, voie buna.
     Participarea se va face pe propria raspundere.


Va asteptam cu drag!

Pentru inchiriat biciclete Sighisoara: 0728216212 Eva Albert, intre orele 10:00-18:00, email: info@wanderlust-tour.ro

14 aprilie 2017

Sarbatori fericite!

Sarbatori fericite!


Atunci cand prietenii + Onuca = PASTE FERICIT!

In prag de Sarbatori, va dorim o cat mai profunda liniste sufleteasca, pace, echilibru, si nu uitati sa raspanditi in jur bunatate si vorbe bune!

Va uram tuturor prietenilor si colaboratorilor SARBATORI FERICITE!

13 aprilie 2017

Sarbătoarea Rabarbărului

Sarbătoarea Rabarbărului

rabarbar

     Sărbătoarea Rabarbărului, ediția a 5-a, este un eveniment organizat de Vecinătatea Femeilor din Saschiz.
     În program sunt incluse:
- marșul plăcintelor, pe muzică de fanfară
- concursuri cu premii
- EduKitchen - ateliere de educatie culinara pentru copii si tineri
- targ de produse locale
- recital de chitară clasică in biserica evanghelică fortificată
- vizită ghidată la cetatea de refugiu din Saschiz, ș..a

     Vom posta, in curand, si agenda integrală a evenimentului :)

     Persoanelor din afara localității care vor sa rămână mai mult de o zi în zona noastră, le recomandăm să acceseze site-ul Centrului local de Informare Turistică - http://turism.saschiz.ro/ pentru a afla unde se pot caza in comuna Saschiz.

     Vă așteptăm!


11 aprilie 2017

Află cum poți să îți înregistrezi produsul ca produs tradițional românesc!

Află cum poți să îți înregistrezi produsul ca produs tradițional românesc!

     produs traditional

Ce este produsul traditional?

  • "PRODUS TRADIŢIONAL – produs alimentar fabricat pe teritoriul naţional şi pentru care se utilizează materii prime locale; care nu are în compoziţia lui aditivi alimentari; care prezintă o reţetă tradiţională; un mod de producţie şi/sau de prelucrare şi un procedeu tehnologic tradiţional şi care se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii."
  • "TRADIŢIONALITATE - elementul sau ansamblul de elemente prin care un produs se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii; tradiţionalitatea nu poate să se limiteze la o compoziţie calitativă sau cantitativă ori la un mod de producţie stabilit printr-o reglementare comunitară sau naţională ori prin standarde voluntare; totuşi această regulă nu se aplică dacă reglementarea sau standardul respectiv a fost stabilit în vederea definirii tradiţionalităţii unui produs."

8 aprilie 2017

Beri artizanale romanesti incercate de noi

Beri artizanale romanesti incercate de noi

   Incep postarea prin a preciza ca aceasta este scrisa de catre jumatatea masculina a acestui blog, iar Onuca nu recomanda consumul de alcool in timpul sarcinii! Pe langa dulceturi, branzeturi, lactate si multe altele, ne-am gandit sa va prezentam si berile artizanale incercate de noi pana acum, fiind un domeniu de tot mai mare interes. Lumea s-a cam saturat de flacoanele la 2 litri, de acelasi gust al berii din comert, monopolizat de anumite branduri. Berea incepe sa semene deja cu o masina de serie, scoasa de pe benzile de productie, premium sau low-cost, cu un headquarter si subsidiare.
    Berea nefiltrata este o experienta, este vie, are suflet, iti ofera sentimente. Spre diferenta de indigoul din comert, berea nefiltrata difera foarte mult intre producatori, difera de la lot la lot, sau chiar si de la sticla la sticla. Trebuie stiut cum sa o pastrezi, trebuie stiut cum sa o torni, trebuie stiut cum sa o degusti. Iti va trebui timp sa iti recalibrezi gustul unei beri adevarate, sa iti formezi un spectru de arome.



     In total sunt 8 beri artizanale pe care le-am incercat: 1717, Hophead, Lapusna, Nemteana, Sara, Sikaru, Terapia, Zaganu. Lapusna este mai aproape de suflet si la propriu si la figurat, pentru ca este o bere locala dintr-o zona in care exista amintiri frumoase. Este o bere destul de "barbateasca", in continua evolutie si perfectionare. Nemteana am gasit-o la un popas de pe drumul spre Bucovina, am savurat-o cu placere intr-un cadru frumos, a fost una dintre cele mai "strong" beri baute, cu un buchet bun si o cantitate generoasa de "pulpa". Mai departe, Sikaru, a fost una dintre cele mai "soft", este usoara, placuta, cu o aroma blanda, a fost o placere sa o consumam, recomandata si pentru femeile care doresc sa se initieze in domeniu. Deloc nu in cele din urma, Zaganu, ni-i s-a parut cea mai "strong" dintre toate, cea mai "bruta", senzatie sprijinita si de forma sticlei, eticheta si falnicul zagan desenat pe ea. Este cea mai "barbateasca" dintre ele. Sara si Terapia le-am luat de pe raftul unui hipermarket unde era discutabila conditia propice de pastrare, o discutie care poate icupa foarte mult vis-a-vis de "infrastructura" existenta necesara sustinerii unei piete de desfacere pregatite pentru a distribui astfel de "fineturi", insa este incurajator ca apar tot mai multi berari artizanali, iar publicul cu gusturi alese are de unde selecta. Asadar, fiecare are povestea ei, iar mai jos gasiti detalii oferite de producatori, vizitati-le site-urile, cautati-le si degustati-le.


Produs: Bere artizanala nefiltrata nepasteurizata
Denumire: 1717
Producator: Red City Transylvania
Localitate: Sura Mare, Sibiu
Traditie din 1717

Cantitate: 500 ml
Ingrediente: apa, malt din orz, malt din grau, 2 tipuri de hamei, drojdie
Alcool 4.9%

     Cand am achizitionat aceasta bere am fost avertizat ca este doar pentru un cunoscator, ca nu oricine alege o bere din grau. Intr-adevar este ceva unic si nu cunosc sa fie o alta bere artizanala romaneasca sa fie fabricata cu malt din grau. Defapt, romaneasca poate e prea mult spus. Aceasta bere are origini romanesti, a fost prima data fabricata pe teritoriul Romaniei, apoi s-a intrerupt activitatea si s-a reluat dupa multi, multi ani, la initiativa a 4 tineri, intr-o localitate din Bavaria. Asadar, bere dupa reteta romaneasca, fabricata cu precizie nemteasca.
     Iata si un INTERVIU realizat special cu cei din spatele 1717, pentru cititorii Onucai.






Produs: Bere artizanala
Denumire: Hophead
Producator: Darko Jovik
Localitate: Cluj-Napoca
Traditie: din 2015

"We are a micro-brewery based in Cluj-Napoca brewing craft beer for the local market."


     Hophead cuprinde una dintre cele mai interesante game de bere, cu diverse arome: AutoPilot Blonde Ale, Opium IPA, Dark’oH Porter, RedLine Amber Ale si Immigrant Pale Ale. Noi am incercat Immigrant si am ramas surprinsi de taria si gustul ei amarui.



Continut: Alcool 5.1%






lapusna

Produs: Bere artizanala nefiltrata nepasteurizata
Denumire: Lapusna
Producator: Dumitru Matei
Localitate: Ibanesti Padure, Mures
Traditie: reteta veche din 1675