Promovare a produselor tradiționale și artizanale românești

11 august 2017

Veste buna de la MADR!

Veste buna de la MADR!


     Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii s-au trezit in sfarsit sa evalueze potentialul produselor traditionale romanesti. Stiam si intuiam de mult timp deja ca Romania are foarte multe produse cu potential de recunoastere la nivel european pentru unicitatea lor in ce priveste procesul de productie. Doar noi in cateva luni de zile am constituit o baza de date cu cateva sute de branzeturi, lactate, bauturi alcoolice, produse din carne si multe altele. Insa, din pacate putem numara pe degete cele cu indicatii geografice protejate la nivel european.

     Un comunicat al MADR din 11 august 2017 spune ca s-a incheiat o prima etapa din cadrul unei campanii de identificare a produselor cu potential de recunoastere la nivelul EU, ce face parte dintr-un program de incurajare a produselor traditionale. Nu ne e deloc mare mirarea ca acestia au reusit sa gaseasca aproximativ 300 de produse la nivel national, din care 100 ca fiind candidate la obtinerea unui DOP (Denumire de Origine Protejata) / IGP (Indicatii Geografice Protejate) / STG (Specialitati Traditionale Garantate). Ministerul isi propune ca pana in anul 2020 sa inregistreze aproape 14 produse, in contextul in care in prezent avem decat 4.

     Cele 4 produse recunoscute in momentul de fata la niveul EU sunt: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Țara Bârsei (IGP), Telemea de Ibănești (DOP)

     La Bruxelles se afla deja in lucru dosarele pentru Cârnați de Pleșcoi (IGP), Scrumbie de Dunărea afumată (IGP) și Cașcaval de Săveni (IGP). Tot pentru obținerea de indicații geografice protejate se află într-un proces de verificare și un număr de 9 băuturi spirtoase: Vinars Târnave, Vinars Segarcea, Vinars Murfatlar, Vinars Vaslui, Vinars Vrancea, Palincă, Horincă de Cămârzana, Țuica de Argeș, Țuica Zetea de Medieșu Aurit.

     In lucru pentru finalizarea documentatiei conform regulamentului european pentru a fi inaintate si acestea se afla: Telemea de Vaideeni, Telemea de Sibiu, Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virșli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti.

8 august 2017

Năsalul de la Napolact

Năsalul de la Napolact



Produs: Cas

Denumire: Năsal

Producator: Napolact

Localitate: Cluj-Napoca
Traditie: din 1955


Cantitate: 350 g
Ingrediente: lapte de vaca pasteurizat, culturi lactice selectionate, cheag, sare.
Valori nutritionale: glucide 1 g, din care zaharuri 1 g, grasimi 22 g, din care acizi grasi saturati 13.2 g, proteine 20 g, fibre 0 g, sare max 3 g, calciu 400 mg, valoare energetica 282 kcal.

31 iulie 2017

Mananca local #1 Provocarea lunii August - 1 august 2017, Tg Mures

Mananca local #1 Provocarea lunii August - 1 august 2017, Tg Mures


"Asociația Urban Health by ClaIre și Clubul de Permacultură Mureș lansează provocarea #MănâncăLocal. Astfel, le propunem celor care își doresc să trăiască sănătos (în raport cu ei înșiși, comunitatea în care trăiesc și mediul înconjurător) ca pe parcursul lunii August să mănânce alimente ce provin din zona în care locuiesc.

Este alegerea participanților să hotărască ce înseamnă pentru ei "local". Recomandarea noastră este să cumpere, în limita posibilităților, alimente ce provin din surse aflate la maxim 100 km de casa lor, încercând ca două treimi din produsele alimentare pe care le consumă să provină din aceste surse locale. De asemenea, le recomandăm alegerea alimentelor cultivate organic (cu sau fără eticheta oficială), ori de câte ori este posibil.

La începutul fiecărei săptămâni a lunii August vom anunța tematica săptămânii respective și vom lansa o provocare care trebuie finalizată până la sfârșitul acelei săptămâni. Vor fi și evenimente conexe, iar cei care vor accepta provocarea vor avea șansa să câștige premii constând în lădițe de lemn pentru depozitarea alimentelor, sacoșe textile pentru cumpărături, semințe locale și alte premii surpriză."

Eveniment Facebook

23 iulie 2017

Ferma Nealcosa din Seini, Maramures

Ferma Nealcosa din Seini, Maramures


Produse: Naturale din carne fara conservanti sau aditivi
Denumire: Ferma Nealcosa

Producator: Micul Gurmand

Familia: Andrecut

Localitate: Seini, Maramures
Traditie din 2013

Magazinul Camara Mariei din Constanta

Magazinul Camara Mariei din Constanta


         Ne pare bine cand ne contacteaza oamenii. Ne pare bibe cand necunoscutii, cu aceleasi gusturi si preocupari ca si noi, ne trimit un mesaj si ne cer sa colaboram. Noi am construit blogul pe principiul incercarii de produse si scrierea unei critici sincere si recomandarea pozitiva sau negativa a acestora spre publicul consumator. Asadar, cand cei de la Camara Mariei ne-au scris povestea lor, chiar daca magazinul este in Constanta, la cateva sute de km de noi, si nepasind niciodata in el, am zis ca merita totusi scris despre el, deoarece, citindu-le povestea si vazand produsele comercializate de catre acestia, multe dintre ele incercate si de catre noi, am zis ca merita sa il recomandam mai departe. Dintre produse care se gasesc pe rafturile camarii Mariei putem enumera: produsele Vank din Camara Motului, De la Buna Romanita, Mica Ilinca, Solaris, Ulei presat la rece din Somcuta, ValePutna si multe altele.