Promovare a produselor tradiționale și artizanale românești

2 septembrie 2017

Târgul Cetății - Târg de produse alimentare locale - 13-15 oct 2017, Tg Mures, Bd Cetatii

Târgul Cetății - Târg de produse alimentare locale - 13-15 oct 2017, Tg Mures, Bd Cetatii


     Se apropie cu pasi repezi cea de-a doua editie a Targului Cetatii, care se anunta a fi cu mult mai ampla. Daca la prima editie au fost aproximativ 20 de producatori, la cea secunda se anunta ca vor fi peste 50. Multi dkntre ei ii cunoastem si suntem consumatori, am scris despre ei pe blogul nostru, si asteptam sa ii reintalnim si sa ne refacem stocurile. Altii, despre care nu stiam, suntem curiosi sa vedem ce produc. Noi vom fi acolo cu siguranta si vom scrie despre. Va indemnam si pe voi sa faceti la fel, sprijiniti micii producatori locali, care prin intermediul unor evenimente de acest tip reusesc sa se faca vazuti si sa isi comercializeze produsele facute cu atata truda!

     "Zeci de producători locali, mâncare sănătoasă, gamă variată de produse, prețuri de producător. Un prilej perfect pentru aprovizionarea pentru iarnă."

     "Targul Cetății își propune să încurajeze consumul de produse alimentare locale, să sprijine micii producători și să promoveze oferta acestora în rândul consumatorilor."

     "Târgul Cetății este cel mai mare târg de produse alimentare locale organizat vreodată la Tîrgu Mureș. Producători din Mureș, județele învecinate: Brașov, Cluj, Alba, Bistrița, Sibiu, Harghita, Suceava, dar și din alte zone ale țării vă așteaptă în perioada 13-15 oct 2017, pe Bulevardul Cetății din Tîrgu Mureș. Veți putea achiziționa, la preț de producător, zeci de feluri de brânzeturi și preparate din carne, legume, fructe, miere, pâine și produse de panificație, conserve, gemuri, siropuri, sucuri, mirodenii, băuturi spirtoase, bere și vin, ulei de primă presă, semințe și multe alte bunătăți autohtone.Targul Cetății va avea și o componentă gastronomică: Street Food Feast. Bucătari pricepuți vor pregăti preparate din bucătăriile: europeană, asiatică și americană. Va fi o sărbătoare a gusturilor și aromelor la care trebuie să fiți parte!"


     Pana in momentul de fata au confirmat prezenta le eveniment producatori precum: Berea Lăpuşna, Dealurile Uilei, Ferma Nealcosa, Fructe de padure Chihereana, Galffis Chocolates, Lavanda Montana Transylvania, Lavanda Victor, Levendula Virag, Luna Solai, Magazinul de miere Kepes, Manufactura De Brânză, Mica Ilinca, Petry, Prepelițele lui Holi, Rabarbura, Siropuri si dulceturi de la Hajni, Valeputna Gourmet, Vitafruct Ribes.

29 august 2017

Taraba Virtuala, o aplicatie practica pentru micii producatori locali

Taraba Virtuala, o aplicatie practica pentru micii producatori locali

Suc de mere de la Batos

Suc de mere de la Batos


Produs: Suc de mere
Denumire: Batos

Producator: Natur Agrofar
Localitate: Batos, Mures

Traditie: din 2011


Lactate de la Sinelli, Lacto Muntean

Lactate de la Sinelli, Lacto Muntean



Produs: Telemea dulce si cas din lapte de vaca

Denumire: Sinelli

Producator: Lacto Muntean
Localitate: Teaca, Bistrita-Nasaud
Traditie: din 1944

"Lactate pline de sanatate"

Retrospectiva

Retrospectiva

Ca o retrospectiva si o trecere in revista a produselor recomandate de catre noi, iata cu ce va puteti ospata cand vine vorba de produse naturale, artizanale, traditionale romanesti. Va indemnam spre un stil alimentar sanatos, prin consumul de produse naturale, traditionale romanesti:

- incepe cu un aperitiv, incearca o branza maturata fabricata intr-un stil unic de cei de la Manufactura de Brânză din Cund, Mures. noi am incercat cea cu nuci, o combinatie inedita si placuta.

- ca alternativa, incearca un cas cum nu mai exista altul in lume, Nasalul de la Napolact, maturat in grota naturala de la Taga, Cluj.

- cu o bucata de branza buna merge si o bucatica de carnat, de "clisa" (slanina), sau niste bucatele de piept de rata sau de curcan afumat. acestea ti le poti procura de la Ferma Nealcosa. nu au nici un fel de aditivi alimentari, sunt naturale, preparate exact ca la tara.

- pe langa branza, o bucatica cinstita de carnita, merge si un ou fiert. noi am inceput sa consumam regulat oua de prepelita, exista o multime de crescatorii in toata tara. amintim Microferma Bio Prepelita, Microferma Prepelica, Moldo Prepelita, Prepelita ta, Prepelita Vesela, Prepelițele lui Holi.

- avem si produse din carne cu indicatie geografica protejata la nivel european cum este Salam de Sibiu. noi am incercat cel de la bacauanii Agricola - Creator de Pofta.

- daca nu iti sunt pe plac produsele din porc sau pasare, nici o problema, Deltaica/Miadmar iti ofera o alternativa cinstita si buna, o salata din icre de crap preparata asa cum trebuie, dupa reteta traditionala. Tot din peste, de data aceasta de la munte, cei de la Valeputna Gourmet iti propun o tartina din pastrav cum nu ai mai pomenit, de o finete si o aroma nemaintalnita de tine niciunde.

- dupa ce ai depasit antreul si vrei sa te ospatezi cu ceva mai consistent, sa iti prepari o friptura, de la Dealurile Uilei folosim cu succes la fripturi dulceata de ardei iute. da o dulceata si o iutenie foarte buna.

- pe langa toate acestea merge bineinteles o salata, dreasa cu un ulei presat la rece facut ca la bunica acasa, brut, curat. iti recomandam mai multi mici producatori de incredere, cum sunt Ulei Zorian, Luna Solai, sau Ulei presat la rece de la Somcuta Mare. exista combinatii din tot felul astfel incat nu te vei plictisi niciodata sa incerci ceva nou.

- daca vrei ceva mai light, un iaurt din lapte de capra este o alegere sanatoasa, aromata si gustoasa. noi consumam frecvent iaurt de la Caprilact, un produs din ferma proprie, din Dolj.

- pe post de desert, sau chiar si la micul dejun, poti alege sa iti prepari o cana de lapte cu o lingurita sau doua de serbet de la Conacul Boierului. produc o gama larga de produse naturale, preparate dupa retete traditionale. de la ei mai consumam mustar cu bobite, care este foarte fin condimentat si aromat.

- tot la sfarsitul mesei, iti poti unge o bucata buna de paine cu o poverla de Asau cu nuca coapta, de la Casa Gorea, sau poti sa desfaci un borcanas fermecat de Dulceața Pârâul Fântânelelor, de la care poti servi si un pahar de sirop natural.

- daca siropul nu ti-e pe plac si vrei sa te delectezi cu o bericica dupa ce te-ai ospatat bine, iti recomandam sa incerci o bere artizanala, nefiltrata, nepasteurizata, bruta, care, spre deosebire de cele din comert si-au pastrat toate proteinele si vitaminele, iar gustul, net diferit, te va face sa le consideri pe celelalte decat "sucuri". Incearca o bere dintr-o frumoasa regiune montana salbatica (Berea Lăpuşna), o bere cu traditie in curs de atestare cum este Bere Nemteana, o bere de casa preparata cu apa Valiugului (Bere Sara), o bere mai fina cu care ti-ai putea convinge si sotia (Bere artizanala Sikaru), vindeca-te cu Terapia de la Clinica de Bere, sfarseste cu o bere strong, puternica, precum vulturul Zaganu.

Asadar, pofta mare va uram, sa traiti sanatos si, nu uitati sa cititi etichetele atunci cand cumparati ceva!