Ce este produsul traditional?
- "PRODUS TRADIŢIONAL – produs alimentar fabricat pe teritoriul naţional şi pentru care se utilizează materii prime locale; care nu are în compoziţia lui aditivi alimentari; care prezintă o reţetă tradiţională; un mod de producţie şi/sau de prelucrare şi un procedeu tehnologic tradiţional şi care se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii."
- "TRADIŢIONALITATE - elementul sau ansamblul de elemente prin care un produs se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii; tradiţionalitatea nu poate să se limiteze la o compoziţie calitativă sau cantitativă ori la un mod de producţie stabilit printr-o reglementare comunitară sau naţională ori prin standarde voluntare; totuşi această regulă nu se aplică dacă reglementarea sau standardul respectiv a fost stabilit în vederea definirii tradiţionalităţii unui produs."
De ce este important sa faci asta?
- in primul rand sa atestezi, sa certifici efortul, stradania, calitatea produselor tale
- sa fii mandru cand aplici emblema de "produs traditional" pe ambalajul produselor tale
- implicit sa cresti vanzarea produselor tale
- daca intri pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale aflii totul pas cu pas
- informatiile care te intereseaza le gasesti in bara din stanga in dreptul sectiunii "Industrie alimentara"
- vei gasi un "Ghid de bune practici" de 23 pagini, elaborat in anul 2014, de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Generala Industrie Alimentara, Serviciul politici de calitate - Compartiment produse traditionale si dezvoltare durabila
- in acesta vei gasi caietul de sarcini cu toate detaliile si pasii de urmat
- o sectiune foarte interesanta si importanta este "descrierea metodei de productie", povestioara care este foarte bine de a fi prezenta si pe pagina voastra de blog/facebook a produsului, pentru ca pot fi captivante
- de asemenea, si "descrierea elementelor care definesc specificitatea produsului finit" sunt foarte importante, deoarece, fiecare produs este unic, iar voi il veti face, chiar si fara sa vreti, unic!
- este necesar sa precizati si "capacitatea de productie realizata", iar aici as pune accent pe importanta calitatii, nu doar cantitatii! am fost incantat sa vad multi producatori care au precizat din start ca nu doresc productie in cantitate industriala pentru a-si pastra simplitatea si calitatea produselor.
- o data ce ai inregistrat la nivel national produsul tau ca produs traditional, de ce sa nu privesti mai departe si sa o faci la nivel european!
- ca sa faci asta gasesti informatiile necesare in sectiunea "Sisteme de calitatea europeana si Indicatii Geografice"
- vei gasi legislatia in vigoare si guidelineurile necesare unei informari corecte si complete, pe site-ul Comisiei Europene, la sectiunea "Agricultura si dezvoltare rurala"
- iata si un tabel cu produsele romanesti atestate la nivel european pana in acest moment, precum si dosarele in lucru
Pe blogul nostru gasiti si alte "Sfaturi pentru producatori" in ce priveste promovarea produselor voastre!
Succes!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu