Pagini

8 aprilie 2017

Beri artizanale romanesti incercate de noi

   Incep postarea prin a preciza ca aceasta este scrisa de catre jumatatea masculina a acestui blog, iar Onuca nu recomanda consumul de alcool in timpul sarcinii! Pe langa dulceturi, branzeturi, lactate si multe altele, ne-am gandit sa va prezentam si berile artizanale incercate de noi pana acum, fiind un domeniu de tot mai mare interes. Lumea s-a cam saturat de flacoanele la 2 litri, de acelasi gust al berii din comert, monopolizat de anumite branduri. Berea incepe sa semene deja cu o masina de serie, scoasa de pe benzile de productie, premium sau low-cost, cu un headquarter si subsidiare.
    Berea nefiltrata este o experienta, este vie, are suflet, iti ofera sentimente. Spre diferenta de indigoul din comert, berea nefiltrata difera foarte mult intre producatori, difera de la lot la lot, sau chiar si de la sticla la sticla. Trebuie stiut cum sa o pastrezi, trebuie stiut cum sa o torni, trebuie stiut cum sa o degusti. Iti va trebui timp sa iti recalibrezi gustul unei beri adevarate, sa iti formezi un spectru de arome.



     In total sunt 8 beri artizanale pe care le-am incercat: 1717, Hophead, Lapusna, Nemteana, Sara, Sikaru, Terapia, Zaganu. Lapusna este mai aproape de suflet si la propriu si la figurat, pentru ca este o bere locala dintr-o zona in care exista amintiri frumoase. Este o bere destul de "barbateasca", in continua evolutie si perfectionare. Nemteana am gasit-o la un popas de pe drumul spre Bucovina, am savurat-o cu placere intr-un cadru frumos, a fost una dintre cele mai "strong" beri baute, cu un buchet bun si o cantitate generoasa de "pulpa". Mai departe, Sikaru, a fost una dintre cele mai "soft", este usoara, placuta, cu o aroma blanda, a fost o placere sa o consumam, recomandata si pentru femeile care doresc sa se initieze in domeniu. Deloc nu in cele din urma, Zaganu, ni-i s-a parut cea mai "strong" dintre toate, cea mai "bruta", senzatie sprijinita si de forma sticlei, eticheta si falnicul zagan desenat pe ea. Este cea mai "barbateasca" dintre ele. Sara si Terapia le-am luat de pe raftul unui hipermarket unde era discutabila conditia propice de pastrare, o discutie care poate icupa foarte mult vis-a-vis de "infrastructura" existenta necesara sustinerii unei piete de desfacere pregatite pentru a distribui astfel de "fineturi", insa este incurajator ca apar tot mai multi berari artizanali, iar publicul cu gusturi alese are de unde selecta. Asadar, fiecare are povestea ei, iar mai jos gasiti detalii oferite de producatori, vizitati-le site-urile, cautati-le si degustati-le.


Produs: Bere artizanala nefiltrata nepasteurizata
Denumire: 1717
Producator: Red City Transylvania
Localitate: Sura Mare, Sibiu
Traditie din 1717

Cantitate: 500 ml
Ingrediente: apa, malt din orz, malt din grau, 2 tipuri de hamei, drojdie
Alcool 4.9%

     Cand am achizitionat aceasta bere am fost avertizat ca este doar pentru un cunoscator, ca nu oricine alege o bere din grau. Intr-adevar este ceva unic si nu cunosc sa fie o alta bere artizanala romaneasca sa fie fabricata cu malt din grau. Defapt, romaneasca poate e prea mult spus. Aceasta bere are origini romanesti, a fost prima data fabricata pe teritoriul Romaniei, apoi s-a intrerupt activitatea si s-a reluat dupa multi, multi ani, la initiativa a 4 tineri, intr-o localitate din Bavaria. Asadar, bere dupa reteta romaneasca, fabricata cu precizie nemteasca.
     Iata si un INTERVIU realizat special cu cei din spatele 1717, pentru cititorii Onucai.






Produs: Bere artizanala
Denumire: Hophead
Producator: Darko Jovik
Localitate: Cluj-Napoca
Traditie: din 2015

"We are a micro-brewery based in Cluj-Napoca brewing craft beer for the local market."


     Hophead cuprinde una dintre cele mai interesante game de bere, cu diverse arome: AutoPilot Blonde Ale, Opium IPA, Dark’oH Porter, RedLine Amber Ale si Immigrant Pale Ale. Noi am incercat Immigrant si am ramas surprinsi de taria si gustul ei amarui.



Continut: Alcool 5.1%






lapusna

Produs: Bere artizanala nefiltrata nepasteurizata
Denumire: Lapusna
Producator: Dumitru Matei
Localitate: Ibanesti Padure, Mures
Traditie: reteta veche din 1675


     Lapusna, locul. Cred ca s-au facut mai mult de cinci ani de cand am fost. Un loc frumos, la mica distanta de Reghin si Tg Mures, cu toate ca faci o vesnicie pe drumul care, este doar piatra si gropi. Este locul in care inca mai exista un castel de vanatoare al fostului conducator suprem, o manastire, iar de multa vreme se organizau si tabere scolare, complexul fiind in paragina acum. Padurea este destul de imbatranita, strabatuta de apa curgatoare cu acelasi nume, Lapusna. Toate acestea iti dau senzatia unui loc oprit in timp, uitat, dar, frumos, destul de izolat, salbatic.

     "Valea Gurghiului este renumită pentru aerul curat, codrii seculari şi, mai ales, pentru apa pură care izvorăşte direct din munţi, din Izvorul Calinului."

     Lapusna, berea. Zona Reghinului este cunoscuta pentru bere, desi renumita Silva nu mai e ce a fost si nici macar nu se mai fabrica in acel oras. Prima oara am gustat bere Lapusna acum mai multi ani, cand productia se afla la inceput. Era un micut magazin de prezentare in vecinatatea pietei din cartierul 7 noiembrie din Tg Mures. Nu m-a impresionat foarte tare si nu m-a convins sa o cumpar a doua oara. Poate a fost de vina gustul putin prea brut, care iti lasa o aroma de ''cauciuc'', de ''detergent'', poate ca nici prezentarea si modul de conservare nu era unul potrivit, clasicul flacon de 2 litri, plastic. Dar lucrurile s-au schimbat, o data cu imbunatatirea proceselor tehnologice si trecerea la sticla, dozarea ei in cantitati mai mici, un aspect simpatic, cu o eticheta simpla si calda, cu un font clasic. Chiar a fost buna, in fond este o bere de "curte". Bineinteles, radical diferita fata de berea din comert, cand alegi o bere de manufactura nefiltrata nu te astepta sa fie dragoste la prima vedere. Nici macar la a doua vedere, sau a treia. Va trebui sa iti formezi gustul, sa incerci mai multe sortimente, o bere de acest gen are fiecare o amprenta aparte, este "vie" si poate diferi chiar de la sticla la alta sticla pentru acelasi sortiment.

     "Secretul profesorului de matematică Dumitru Matei, care respectă o reţetă germană veche, cu fermentaţie îndelungată şi ingrediente naturale de cea mai bună calitate. Astfel, drojdia lucrează, toate vitaminele se păstreză, iar după 70 de zile se naşte o bere ca pe vremuri!"

     Asadar, merita incercata, o bere de "curte", homemade, de catre un profesor de matematica din Gurghiu.




Produs: Bere nefiltrata nepasteurizata
Denumire: Nemteana
Localitate: Roman, Neamt
Familia: Mihoc
Traditie din 2013


Bere blonda, 5.2% alcool: malt din orz, 2 tipuri de hamei, drojdie si apa, 21 de zile fermentatie


Bere aramie, 6.5% alcool: 2 tipuri de malt, 2 tipuri de hamei, drojdie si apa, 30 de zile fermentatie


     "Nemţeana este dovada vie că pasiunea poate fi înnăscută şi transmisă din generaţie în generaţie precum o moştenire preţioasă. Istoria băuturii noastre spumoase, cu gust intens şi amărui trebuie căutată în timpuri mai vechi, când tot ce era mai valoros se obţinea cu trudă şi doar din generozitatea naturii. Berea noastră a luat naştere din pasiunea unui om, bunicul nostru, pe numele lui simplu şi muzical, Jorj. Respectul şi dragostea lui pentru familie ne-au inspirat dorinţa de a face ceva special şi de a lăsa o moştenire frumoasă celor care vin din urmă. De aceea, Nemţeana este mai gustoasă dacă e băută în compania celor dragi. Bunicul Jorj se îngrijea cu sfinţenie de via lui, încă de la primii lăstari şi până toamna târziu, când vinul era pus în butoaie să-şi doarmă somnul adânc. La fel ca el, şi noi mânuim cu grijă cele cinci ingrediente naturale din care berea îşi va lua mai târziu energia: malţul, orzoaica, apa pură, hameiul şi drojdia de bere."



     "Descoperă ceea ce căutai de mult: o bere blondă, nefiltrată, tradiţională, cu spumă densă şi aromă puternică. În timpul procesului de filtrare se pierd pigmenţii de culoare care în mod normal aduc şi un plus de savoare băuturii, dar şi nutrienţii din cerealele naturale. Din acest motiv, berea nefiltrată are gust intens, culoare naturală cu nuanţe fructuoase, pline de voioşie şi aroma suplimentară ce o desăvârşeşte. Pe scurt, a gusta o bere nefiltrată este o experienţă pe cât de complexă, pe atât de satisfăcătoare. Nemţeana este tradiţională în adevăratul sens al cuvântului, luându-şi distincţia din combinaţia apei pure cu cerealele aurii coapte sub soarele blând al Moldovei. Maestrul berar a combinat cu măiestrie doar 5 ingrediente naturale, şi nimic altceva, dând răgaz berii să devină o băutură vioaie, nutritivă, plină de viaţă. O bere nepasteurizată este o bere vie, care te face să trăieşti pentru că este bună, gustoasă, dar şi sănătoasă, alimentându-te cu nutrienţi şi vitamine. Pasteurizarea reprezintă un proces de încălzire a berii deja preparate şi îmbuteliate într-un interval de 3-20 de minute, la o temperatură de 60-80 de grade, cu scopul de a prelungi semnificativ durata de viaţă a berii. Acest proces afectează atât gustul, cât şi componenţa nutritivă a băuturii finale."
Pagina Facebook Nemteana






Produs: Bere de casa nefiltrata
Denumire: Sara
Localitate: Valiug, Caras-Severin
Traditie: 2014

"O poveste de munte"


Cantitate: 500 ml.
Ingrediente: malt de orz, hamei, drojdie, condimente, apa de izvor din Valiug
Alcool: 5.2%.


     "O bere de casă nefiltrată, savuroasă, cu un gust unic, creată după o reţetă îndelung desăvârşită (dar cu rădăcini prin abaţiile belgiene), al cărui al cărui ingredient special este cea mai pură apă din Munţii Semenic."


     "Pentru că berea este 90% apă, aducem acest principal ingredient din inima muntelui, de la cota 1400, acolo unde am găsit izvorul cu cea mai pură apă (şi le-am testat pe toate!). Măcinăm malțul la moara noastră, apoi îl punem la înmuiat timp de 90 minute, la o anumită temperatură (de exemplu, 68 grade). Spălăm malțul (mashing) la o temperatură de 78 grade, apoi scoatem mustul și îl punem la fiert, timp de 90 de minute, adăugând hameiul și condimentele. Punem în butoaiele de fermentare și adaugăm drojdia, apoi lăsăm 14 zile la fermentat,14 zile în care avem grija ca nicio picătură să nu se piardă. Suntem aproape gata! Îmbuteliăm în sticle și din nou lăsăm la fermentare 7 zile, la o temperatură constantă de 20 grade; apoi, iar la maturat 5 zile, scăzând temperatura la 14 grade."







Produs: Bere blonda nefiltrata nepasteurizata
Denumire: Sikaru
Producator: Ninkasi
Localitate: Bucuresti

Ingrediente: apa, malt din orz, drojdie, hamei, coriandru. Alcool 5.5%.

     "Sikaru este simbolul caracterului artizanal ce ne permite ca prin inovatie, creativitate si fantezie sa cream bere cu personalitate. In primul rand ne place berea si consideram ca viata este prea scurta pentru a bea o bere plictisitoare. Fabricam cu pasiune berea pe care noi insine o consumam si dorim sa le trezim oamenilor aceeasi pasiune pentru berea artizanala pe care noi o avem. La inceput am avut curiozitatea de a fabrica bere. Am inceput ca berari amatori din dorinta de a savura bere de calitate si ca reactie la o piata a berii anosta. Am descoperit ca din cele 4 ingrediente din care se face berea (apa, malt, hamei si drojdie) poate rezulta o varietate de gusturi si arome bine definite si foarte diversificate, contrar a ceea ce marii producatori locali ofera clientilor. Am investit multa pasiune si am facut totul de la zero. Am studiat procesul tehnologic de fabricare, iar in practica ne-am folosit fantezia pentru a face beri pe gustul nostru. Am stiut de la inceput ca fabricarea berii este un proces complex. Am gasit un spatiu pe care l-am renovat si amenajat in mare parte cu propriile forte, apoi l-am echipat cu toate utilajele necesare pentru a fabrica si imbutelia bere. In acelasi timp am colaborat cu artistul Laurentiu Midvichi pentru designul etichetei. Si nu se poate sa nu mentionam lupta birocratica care pana la urma nu a reusit sa ne taie elanul. Fabricarea berii este activitatea noastra curenta, insa experimentam si lucram permanent la noi retete sau la imbunatatirea retetelor existente. Elaborarea retetelor este un proces complex ce necesita curiozitate, inventivitate, studiu, multiple incercari si nu in ultimul rand rabdare in monitorizare rezultatelor. Ne dorim ca aceste incercari sa se concretizeze in beri noi cu gusturi complexe si arome generoase pentru ca pretutindeni, inclusiv in Romania, berii trebuie sa i se redea complexitatea si diversitatea, iar consumatorii trebuie sa o redescopere, sa-i aprecieze savoarea, aroma, buchetul, calitatile nutritive si buna dispozitie ce vine odata cu acestea. Producem artizanal "bere vie" de tip Ale, proaspata, nepasteurizata si nefiltrata, maturata si carbonatata natural in sticle. Utilizam materii prime de cea mai buna calitate, ne asiguram ca maltul nu este modificat genetic, nu adaugam zahar sau alti aditivi. Sikaru este o bere artizanala aceasta insemnand ca este produsa traditional, in cantitati mici utilizand propriile retete de bere dezvoltate in timp prin incercari si degustari. Dorim sa oferim senzatii gustative diverse si complexe prin artizanat de calitate, ingrediente naturale si tehnici traditionala de fabricare. Sikaru este o bere de tip Ale sau de fermentare inalta. Indiferent de gust aroma, aspect sau concentratie alcoolica exista doua mari clase de bere: Bere de tip Ale sau de fermentare inalta – se obtine prin utilizarea de drojdie ce fermenteaza la temperaturi de 15-25⁰C fiind metoda traditionala de fabricarea berii; termenul “Ale” fiind nativ englezesc. Bere de tip Lager sau de fermentare joasa – se obtine prin utilizarea de drojdie ce fermenteaza la temperaturi de 8-14⁰C, urmata de stocare la rece. Cele mai multe beri produse de marea industrie sunt beri de tip "Lager". Pe langa aceste diferente tehnice, fermentarea inalta confera berii Ale arome si gusturi mult mai complexe fata de berea lager, punand mai bine in valoare materiile prime din compozitie. De aceea noi am ales sa producem bere de tip Ale. Sikaru este o bere nefiltrata, nepasteurizata carbonatata si maturata natural in sticle. Fiind nefiltrata si nepasteurizata contine drojdie. Drojdia este un organism viu a carui prezenta asigura refermentarea si carbonatarea naturala continuand in acelasi timp sa imbogateasca caracterul si gustul berii. In plus drojdia de bere are numeroase indicatii terapeutice continand intregul complex de vitamina B. Berea industriala, fiind filtrata si pasteurizata, nu contine drojdie si nu beneficiaza de avantajele maturarii. Berea nefiltrata e astfel mai sanatoasa decat cea obisnuita. Sikaru este o bere fabricata de oameni pasionati si dedicati produsului, nu profitului; care vor sa tina seama de parerea clientilor, sa comunice si sa aiba contact cu acestia, care vor sa experimenteze si sa propuna noi sortimente de bere. Vrem sa readucem diversitatea si savoarea in paharele iubitorilor de bere. Iubitorii de bere sunt din ce in ce mai dezamagi de berile industriale de tip Lager ale marilor fabrici de bere ce domina piata romaneasca. Majoritatea berilor de pe piata sunt fade. Gustul aproape identic si lista in continua crestere de aditivi si inlocuitori care sunt folositi la fabricarea lor sunt cauzele pentru care a crescut numarul fanilor unor solutii alternative. Acestia sunt cei care nu vor sa renunte la calitate in favoarea cantitatii. Pe acestia ii invitam sa guste berea Sikaru."








Produs: Bere blonda nefiltrata
Denumire: Terapia
Producator: Clinica de bere
Localitate: Timisoara

Cantitate: 500 ml.
Ingrediente: apa, hamei, malt.
Alcool: 4.7%.

     "Terapia este nefiltrată. Nefiltrată de savoare, substanţe nutritive şi arome. Terapia te lasă să alegi, pentru că este o alternativă pentru toţi cei care apreciază alimentele naturale şi neindustrializate. Terapia poate fi asociată perfect cu orice fel de mâncare şi completează specialităţile bucătăriei tradiţionale din orice regiune. În mod ideal, însă, Terapia se serveşte alături de preparatele la grătar: peşte, carne de porc, vită, pui, mici, cârnaţi etc. Terapia se serveşte la o temperatură cuprinsă între 5 şi 8° C. Termenul de valabilitate este de 3 luni, în cazul în care sunt respectate condiţiile de păstrare, adică la rece, între 3-5° C, ferită de lumină."













Produs: Bere artizanala nepasteurizata
Denumire: Zaganu
Producator: Fabrica de Bere Buna
Localitate: Maneciu-Ungureni, Prahova
Traditie: din 2013

     "La poalele Varfului Zaganu (1817 m) din muntii Carpati, in satul Maneciu-Ungureni, langa statiunea prahoveana Cheia se gaseste, Fabrica de Bere Buna, locul unde o mana de oameni priceputi produc berea locului – denumita Zaganu. Ne numim Fabrica de Bere Buna si suntem o micro-bereraie independenta, 100% romaneasca. Fabrica de bere buna este o mica berarie artizanala independenta, dintre putinele din tara, companie uninationala, nu multinationala, cu angajati putini, dar inimosi. Ne mandrim cu o productie anuala de 0.0039 milioane de hectolitri de bere artizanala, nepasteurizata, imbuteliata si etichetata manual. Ne mandrim sa spunem ca Fabrica de Bere Buna NU va produce milioane de hectolitri de bere. Capsarea sticlelor se face cu un dispozitiv, activat cu piciorul. Productia este asigurata de o echipa mica, de localnici, din comuna Maneciu, in frunte cu maestrul nostru berar, doamna Ileana. Fabrica de Bere Buna se afla la poalele varfului Zaganu (Carpatii Orientali) aproape de statiunea Cheia, in satul Maneciu-Ungureni, judetul Prahova. Berea pe care o producem in aceasta micro-berarie se numeste Zaganu si este o bere artizanala, nepasteurizata, fabricata doar din ingrediente usor de citit si pronuntat: apa, malt, 3 tipuri de hamei si drojdie. Fabrica de Bere Buna a inceput sa produca 2 sortimente de bere in octombrie 2013: blonda si bruna, ambele fermentate natural timp de minim 21, respectiv 30 de zile, apoi imbuteliate in sticle (0.5L) sau butoaie (30L), cu un termen de valabilitate de 45 de zile. Acesta este motivul pentru care berea Zaganu este imbuteliata doar la cerere, in functie de comenzile primite de la locatiile care au decis sa vanda berea Zaganu - baruri, bistrouri, bacanii si magazine specializate. Incepand din Octombrie 2015, odata cu aniversarea de 2 ani, am lansat 2 beri noi, speciale care sa ne completeze portofoliul: Zaganu India Pale Ale si Zaganu Rosie (Red Ale). Ambele sunt nepasteurizate, nefiltrate, produse cu o drojdie de fermentatie inalta, si maturate timp de minim 23 zile. Zaganul (Gypaetus Barbatus) e vulturul barbos care a domnit timp de secole peste Muntii Carpati vanat pana la disparitie. El a lasat in urma-i Varful Zaganu (1817 m) la poalele caruia se afla statiunea prahoveana Cheia si nu intamplator Fabrica de Bere Buna, unde o mana de oameni muncitori produc berea locului - Zaganu. Momentan, fabrica nu se viziteaza, iar magazinul este temporar inchis, urmand sa fie deschis in curand."



  • Bere blonda artizanala, de tip Pilsner Nepasteurizata, facuta cu 3 tipuri de hamei de cea mai buna calitate. Alcool: 5,3% EP: 12P. Pret 7.5 lei.
  • Bere bruna artizanala Nepasteurizata, cu gust puternic, facuta cu 3 tipuri de hamei si un extract fin de malturi negre. Alcool: 7.0% EP: 16P. Pret 8 lei.
  • Zaganu Rosie este un Red Ale stil belgian reinterpretat de berarii de la Maneciu-Ungureni. O bere nepasteurizata, de culoare rosiatica, fermentata in mod natural timp de 23 de zile. Caracteristic stilului, Zaganu Rosie are arome puternice florale, fructate si un gust puternic, plin, rotund. Este facuta cu 3 tipuri de malt speciale, 3 tipuri de hamei si o drojdie belgiana speciala de fermentatie inalta. Alcool: 7.0%. Pret 8.5 lei.
  • Zăganu India Pale Ale este un IPA stil american, de culoare aramie, nepasteurizata, fermentata in mod natural timp de minim 23 zile si apoi “dry-hopped”. Zaganu IPA are un gust puternic amarui caracteristic stilului, apoi un post-gust lung si aromat, cu note tropicale, citrice, caracteristice hameiurilor speciale de peste ocean. Este facuta cu 3 tipuri de malt, 3 tipuri de hamei american (Citra, Cascade, Chinook) si o drojdie speciala de fermentatie inalta. Alcool: 5.7%. Pret 8.5 lei.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu