Promovare a produselor tradiționale și artizanale românești: Berea nemteana

26 septembrie 2017

Berea nemteana

Berea nemteana


Produs: Bere nefiltrata nepasteurizata
Denumire: Nemteana
Localitate: Roman, Neamt
Familia: Mihoc
Traditie din 2013


«Artizani ai berii.»



     Noi asociem aceasta bere cu o amintire placuta, cu o experienta, o excursie care acum nu ne-a ramas imprimata doar prin imagini, ci si prin gusturi. Am fost de la Tg Mures la Suceava vara aceasta, iar la un popas dupa Bicaz, am gasit berea Nemteana. Am savurat-o intr-un cadru minunat pe la mijlocul distantei, in Toplita. A fost una dintre cele mai tari, gustoase si amarui beri baute de catre noi, cu o pulpa generoasa. O bere cinstita. Ca sa nu oferim noi o nota foarte subiectiva acedtei experiente, mai bine il las pe Mihoc Leonard sa ne povesteasca in detaliu despre aceasta bere si activitatea de productie.

1. In ce an ati inceput practic productia dupa toate certificarile si obtinerea autorizatiilor?
Productia am inceput-o din ianuarie 2014.

2. Sunt dificil de obtinut?
La momentul respectiv era destul de greu de obtinut si dura foarte mult.

3. Cine se afla in spatele micutei voastre afaceri, creierul operatiunilor?
Fiind o afacere de familie cu totii suntem implicati in aceasta poveste.

4. Cati oameni sunt implicari in procesul de productie?
In procesul de productie sunt implicate 7 persoane.

    "Nemţeana este dovada vie că pasiunea poate fi înnăscută şi transmisă din generaţie în generaţie precum o moştenire preţioasă. Istoria băuturii noastre spumoase, cu gust intens şi amărui trebuie căutată în timpuri mai vechi, când tot ce era mai valoros se obţinea cu trudă şi doar din generozitatea naturii. erea noastră a luat naştere din pasiunea unui om, bunicul nostru, pe numele lui simplu şi muzical, Jorj. Respectul şi dragostea lui pentru familie ne-au inspirat dorinţa de a face ceva special şi de a lăsa o moştenire frumoasă celor care vin din urmă. De aceea, Nemţeana este mai gustoasă dacă e băută în compania celor dragi. Bunicul Jorj se îngrijea cu sfinţenie de via lui, încă de la primii lăstari şi până toamna târziu, când vinul era pus în butoaie să-şi doarmă somnul adânc. La fel ca el, şi noi mânuim cu grijă cele cinci ingrediente naturale din care berea îşi va lua mai târziu energia: malţul, orzoaica, apa pură, hameiul şi drojdia de bere."

5. In ce procent procesul de productie este manufactura si in ce proportie este mecanizat?
Procentual ar fi 60% manufactura 40% mecanizat.

6. Care este gama voastra de produse?
Momentan in portofoliu avem berea blonda si berea aramie.

7. Care este produsul reprezentativ simbolic pentru micuta voastra activitate de productie?
Produsul simbolic pentru fabricuta noastra este berea blonda, fiind primul nostru produs cu care ne-am lansat pe piata.



Bere blonda, 5.2% alcool: malt din orz, 2 tipuri de hamei, drojdie si apa, 21 de zile fermentatie


Bere aramie, 6.5% alcool: 2 tipuri de malt, 2 tipuri de hamei, drojdie si apa, 30 de zile fermentatie

8. Istorisiti putin tehnica, pasii productiei lui.
Prima faza este macinarea materiei prime, plamadirea, filtrarea mustului primitiv, fierberea, racirea mustului, fermentatia lui (minim 21 de
zile), imbutelierea si etichetarea (in cazul sticlei).


9. De unde va procurati materia prima?
Materia prima o pocuram in mare parte din Romania de la producatori
consacrati.

10. Este ea de origine naturala, prelucrata bio/eco? Folositi conservanti si aditivi alimentari?

Materiile prime pe care le folosim sunt naturale nemodificate genetic. Stabilizatorul pe care il folosim este vitamina C.

     "Descoperă ceea ce căutai de mult: o bere blondă, nefiltrată, tradiţională, cu spumă densă şi aromă puternică. În timpul procesului de filtrare se pierd pigmenţii de culoare care în mod normal aduc şi un plus de savoare băuturii, dar şi nutrienţii din cerealele naturale. Din acest motiv, berea nefiltrată are gust intens, culoare naturală cu nuanţe fructuoase, pline de voioşie şi aroma suplimentară ce o desăvârşeşte. Pe scurt, a gusta o bere nefiltrată este o experienţă pe cât de complexă, pe atât de satisfăcătoare. Nemţeana este tradiţională în adevăratul sens al cuvântului, luându-şi distincţia din combinaţia apei pure cu cerealele aurii coapte sub soarele blând al Moldovei. Maestrul berar a combinat cu măiestrie doar 5 ingrediente naturale, şi nimic altceva, dând răgaz berii să devină o băutură vioaie, nutritivă, plină de viaţă. O bere nepasteurizată este o bere vie, care te face să trăieşti pentru că este bună, gustoasă, dar şi sănătoasă, alimentându-te cu nutrienţi şi vitamine. Pasteurizarea reprezintă un proces de încălzire a berii deja preparate şi îmbuteliate într-un interval de 3-20 de minute, la o temperatură de 60-80 de grade, cu scopul de a prelungi semnificativ durata de viaţă a berii. Acest proces afectează atât gustul, cât şi componenţa nutritivă a băuturii finale."

11. Prin ce se remarca produsele voastre fata de restul ? Ce au unic ?
Produsele noastre sunt facute dupa tehnica si reteta clasica romaneasca.

12. V-ati gandit sa va inregistrati produsul, sa il atestati drept un produs traditional ?
Ne-am gandit, chiar suntem in curs de documentare si implementare
pentru certificarea europeana a calitatii din cadrul Ministerului Agriculturii. Dorim sa ne incadram la IGP (Indicatie Geografica Protejata) sau STG (Specialitati Traditionale Garantate).

13. Va ajuta cineva in promovarea produsului dvoastra ? ati investit in crearea unui logo, etichete, website, promovare online, etc ? este costisitor ?
Da, am investit in promovarea produsului pe partea de branding si cea online. Este destul de costisitor, dar fara promovare nu existi.

14. Ce importanta considerati ca au acestea in succesul micutei voastre afaceri?
Importanta promovarii este din punctul nostru de vedere la fel ca si cea a calitatii. Consumatorul nostru trebuie sa stie povestea noastra, cum si din ce este obtinut produsul nostru si sa fie cat mai aproape de noi, de fabrica si sa stie in timp real ce facem, cum facem si unde ne gaseste.

15. Care sunt modalitatile disponibile de achizitionare si livrare a produselor voastre, in ce magazine va gasim?
Modalitatile de achizitionare sunt din magazinele sau localurile partenere, sau de la magazinul fabricii. Ne gasiti in magazine
specializate, bacanii sau marketuri care comercializeaza produse premium. Pentru lista completa cu locatii rugam pe cei care doresc sa cumpere produsele noastre sa ne trimita un mesaj pe pagina nostra de facebook bere nemteana.

16. Ce dificultati intampina un mic producator pe piata din Romania ?
Principala dificultate este listarea in locatii. multi doresc pret mic, mobiler, bonusuri, etc.

17. Care este feedback-ul din partea cumparatorilor, sunt multumiti de produse si de pret?
Feedback-ul este unul foarte bun, avem fanii nostri cu care tinem aproape. Majoritate sunt multumiti dar mai sunt si consumatori care abia descopera berea artizanala si atunci trebuie sa le explicam de ce este mai
scumpa fata de berile comerciale.

18. Recomandati-ne si alti mici producatori locali din regiunea dvoastra.
In afara de Capra Noastra nu stim sa mai fie un alt producator in zona.

19. Cum colaborati, convietuiti cu ceilalti mici producatori romani? Credeti ca ar fi benefica infiintarea unei asociatii la nivel national care sa va sustina?
Destul de ok, dar se poate si mai bine. Este necesara infiintarea unei asociatii a berarilor artizanali in care sa fie prezenti toti berarii nu
doar cativa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu