Produs: Cas
Denumire: Năsal
Producator: Napolact
Localitate: Cluj-Napoca
Traditie: din 1955
Cantitate: 350 g
Ingrediente: lapte de vaca pasteurizat, culturi lactice selectionate, cheag, sare.
Valori nutritionale: glucide 1 g, din care zaharuri 1 g, grasimi 22 g, din care acizi grasi saturati 13.2 g, proteine 20 g, fibre 0 g, sare max 3 g, calciu 400 mg, valoare energetica 282 kcal.
Năsalul. O necunoscuta pentru majoritatea publicului consumator. Un branzet desprins parca dintr-o alta lume, total diferit de celelalte produse in tara noastra. Venit parca dintr-o alta cultura, faurit parca de un alt popor, cu alte traditii. Am incercat branzeturi frantuzesti, am incercat branzeturi italienesti, insa Năsalul ni-i s-a parut unul dintre putinele produse autohtone care pot rivaliza cu ele. Am participat la discutii cu strainii si spuneau despre branza noastra ca este fada, ca nu sunt cu nimic speciale, ca toate au aceiasi culoare, ca nu avem multe varietati. Năsalul, insa, inca de la deschiderea cutiei te loveste cu un buchet naucitor, puternic, dat de pelicula de mucegai creat in conditii unice, speciale, in grota de la Taga. Ai impresia ca ai in fata un buglare de drojdie, compact, dar de o finete remarcabila. Este un cas care se cere respectat si pretuit, nu poate fi consumat in cantitati mari la o masa, este servit ca aperitiv sau la finalul mesei, se acompaniaza intotdeauna cu legume sau cu o afumatura buna.
Sugestie de prezentare, cu bunatati de la Ferma Nealcosa si salata cu ulei de floarea soarelui presat la rece cu hribi de la Somcuta
Dar, care este povestea lui? In primul rand, numele, vine de la satul ardelenesc unde a fost creat prima oara, in judetul Cluj. Este produs exclusiv de catre cei de la Napolact, din lapte de vaca pasteurizat, iar maturarea lui are loc intr-un loc care-i da savoarea lui unica in lume, grota naturala de la Țaga.
De pe wikipedia aflam detaliat despre procesul de productie:
"Grota nu avea decât 20 metri lungime iar gura peșterii este îngustă încât nu poate intra decât un singur om. Solul e mereu umed. În 1954 începu producția industrială, la intrarea în peșteră. În 1971, s-a mărit peștera, solul a fost betonat, s-a introdus curent electric. Temperatura în grotă este constantă tot anul: 14 grade Celsius. Deși în prezent grota e cu mult mai mare decât înainte, bacteria (Brevibacterium Linens) responsabilă de fermentarea cașului nu trăiește decât într-o anumită zonă a peșterii, zonă care nu poate fi extinsă. În plus, bacteria se pune în mod natural pe caș, fără a fi nevoie să fie adăugată prin intervenția omului, așa cum se procedează de obicei în cazul brânzeturilor mucegăite. S-a încercat reproducerea bacteriei și a condițiilor din peșteră în laborator, dar fără succes, ceea ce face din Năsal un caș unic în lume."
La final bulgarasele de finete se afla intr-o forma standard de 350 de grame, sunt ambalate in cutii de lemn speciale, cu un termen limitat de valabilitate de 45-60 de zile. Pretul este ce e drept mai putin accesibil tuturor, insa, daca dam Cezarului ce este al Cezarului si vrem sa avem pe masa o branza unica, trebuie sa invatam sa apreciem si sa selectam ceea ce cumparam. Deja Năsal a cunoscut o intrerupere a productiei timp de aproape un an intre 2013-2014 din cauza cererii slabe, asadar, nu cred ca ne putem permite luxul disparitiei unui cas atat de special din patrimoniul nostru gastronomic.
In continuare o scurta descriere si despre fabrica Napolact, de la care consumam frecvent si gama bio de iaurturi si sana. Va indemnam si pe voi sa o faceti.
De asemenea, suntem consumatori ai gamei Cedra, un tip de iaurt facut din 3 tipuri de lapte: vaca, bivolita si oaie.
Ingrediente: lapte de vaca 80%, lapte de bivolita 10%, lapte de oaie 10%
Valori nutritionale/100 g: carbohidrati 4.1 g, valoare energetica 94 kcal, proteine 3.7 g, calciu 135 mg.
Tradiții românești din lapte unguresc...
RăspundețiȘtergere