11 august 2017
Veste buna de la MADR!
Veste buna de la MADR!
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii s-au trezit in sfarsit sa evalueze potentialul produselor traditionale romanesti. Stiam si intuiam de mult timp deja ca Romania are foarte multe produse cu potential de recunoastere la nivel european pentru unicitatea lor in ce priveste procesul de productie. Doar noi in cateva luni de zile am constituit o baza de date cu cateva sute de branzeturi, lactate, bauturi alcoolice, produse din carne si multe altele. Insa, din pacate putem numara pe degete cele cu indicatii geografice protejate la nivel european.
Un comunicat al MADR din 11 august 2017 spune ca s-a incheiat o prima etapa din cadrul unei campanii de identificare a produselor cu potential de recunoastere la nivelul EU, ce face parte dintr-un program de incurajare a produselor traditionale. Nu ne e deloc mare mirarea ca acestia au reusit sa gaseasca aproximativ 300 de produse la nivel national, din care 100 ca fiind candidate la obtinerea unui DOP (Denumire de Origine Protejata) / IGP (Indicatii Geografice Protejate) / STG (Specialitati Traditionale Garantate). Ministerul isi propune ca pana in anul 2020 sa inregistreze aproape 14 produse, in contextul in care in prezent avem decat 4.
Cele 4 produse recunoscute in momentul de fata la niveul EU sunt: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Țara Bârsei (IGP), Telemea de Ibănești (DOP).
La Bruxelles se afla deja in lucru dosarele pentru Cârnați de Pleșcoi (IGP), Scrumbie de Dunărea afumată (IGP) și Cașcaval de Săveni (IGP). Tot pentru obținerea de indicații geografice protejate se află într-un proces de verificare și un număr de 9 băuturi spirtoase: Vinars Târnave, Vinars Segarcea, Vinars Murfatlar, Vinars Vaslui, Vinars Vrancea, Palincă, Horincă de Cămârzana, Țuica de Argeș, Țuica Zetea de Medieșu Aurit.
In lucru pentru finalizarea documentatiei conform regulamentului european pentru a fi inaintate si acestea se afla: Telemea de Vaideeni, Telemea de Sibiu, Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virșli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu