Promovare a produselor tradiționale și artizanale românești: Iaurtul de capră Artesana

25 martie 2017

Iaurtul de capră Artesana

Iaurtul de capră Artesana

artesana


Produs: Iaurt de capră bifidus
Producator: Artesana 

Localitate: Tecuci, Galați

Traditie: din 2012


"Arta branzeturilor naturale si sanatoase"





     Capra. Cool sau nu? Este o dilema pe care ne-am format-o in raport cu diferenta foarte mare intre cultura alimentara romaneasca si cea occidentala. Desi noi romanii am imprumutat foarte multe din ultima, am preluat insa in general doar obiceiurile nesanatoase (fast food, shaorma, etc). Onuca si cu mine am ramas uimiti sa vedem cat de frecvente sunt produsele din lapte de capra pe piata franceza, cate feluri de branzeturi, cat de valorificata si pretuita este. Inclusiv lantul McDonalds are in meniu "chèvre", sub forma de rondele prajite, sau in diverse alte forme. Chèvre in sus, chèvre in jos... Foarte popular. Dar cum este la noi? Cuvantul "capra" are numeroase conotatii, si nu majoritar pozitive. Animalul in sine este deseori perceput ca un simbol al saraciei, alteori cuvantul "capra" este asociat prostiei, sau, si mai josnic, acest cuvant imbraca uneori chiar si conotatii sexuale. Asadar, in timp ce un adolescent european vestic ar considera poate cool sa manance la McDo "chèvre", un adolescent roman nu considera deloc misto sa consume "capra". Tipic, cred ca l-ar si bufni rasul si ironia numai la auzul acestui cuvant. Trist.

     Noua ne place foarte mult, consumam iaurturi si adoram branza de capra. Cu un gust de o intensitate medie intre cel de vaca si oaie, si calitati nutritionale exceptionale. In ce priveste accesibilitatea pe piata din Romania exista multe alternative, sortimente. Am ales de data aceasta iaurtul de la Artesana, stiind ca produc in mod natural, cu accent pe calitate si nu cantitate, o alternativa buna pentru lactatele procesate la scara industriala. L-am gasit facil in lantul de hipermaketuri Auchan, dar este prezent si in multe altele precum Carrefour, Cora, Billa, Naturalia, Curtea Brâncovenească. Sincer, am ramas surprinsi de succesul atat de mare al unui producator relativ select.

      "Suntem o companie romaneasca care isi propune sa raspunda gusturilor rafinate ale consumatorilor din Romania, prin oferirea unor produse alimentare naturale, traditionale, ecologice, fara adaosuri de aditivi chimici daunatori organismului si de calitate superioara. Ne dorim să devenim prima opțiune pentru românii care caută o alternativă la produsele alimentare fabricate industrial. Motto-ul nostru: Să ne hrănim, nu doar să mâncăm! Cu tehnicieni artizani în prepararea brânzeturilor, lapte de la cele mai fericite animale şi dragostea pe care o avem faţă de Artesana vă îndemnăm doar să gustaţi produsele noastre."

     Gustul nu te da pe spate, ai spune chiar ca este potrivit pentru cei ce sunt mai sensibili la mirosul si gustul caprinelor, ideal pentru cei care isi fac "curaj" sa incerce. Iaurtul este unul fin, cu o aroma discreta. Este chiar placut, desi Onuca este la polul opus in ce priveste preferintele, nu a fost foarte convinsa, ea preferand cele cu o aroma mai puternica. Insa, eu as incerca si celelalte produse Artesana in viitorul apropiat.


7 motive sa alegi Artesana:
  • Doar ingrediente naturale: Branzeturile Artesana® contin doar lapte, fermenti lactici, cheag si sare. Unele retete nu contin nici fermenti nici sare, facandu-le astfel ideale pentru orice fel de dieta.
  • Utilaje de procesare a laptelui de ultima generatie: Branzeturile Artesana® sunt elaborate intr-o fabrica noua, cu echipamente de ultima generatie ceea ce inseamna cele mai inalte standarde de calitate si igiena.
  • Retete potrivite pentru organism: Laptele este pasteurizat la o temperatura optima (72°C) prin care se distrug germenii periculosi, spre deosebire de branza produsa in mod traditional la stana, unde laptele nu se pasteurizeaza. De asemenea, marii procesatori pasteurizeaza laptele la temperaturi ridicate (peste 100°C), distrugand astfel majoritatea vitaminelor si antioxidantilor prezenti in mod natural in lapte.
  • Branza preparata cu grija in cantitati limitate, prin metode traditionale: Artesana® pune accentul pe calitatea produselor si nu pe cantitate, astfel incat toate branzeturile au parte de aceeasi atentie. Branzeturile Artesana® se obtin prin scurgerea in voie a zerului, fara folosirea greutatilor sau a altor procese mecanice. In acest fel, produsul finit isi pastreaza proprietatile care ii confera un gust unic.
  • Lapte de la cele mai fericite animale: Furnizorii de lapte au fermele departe de orice sursa de poluare, in imprejurimile orasului Tecuci. Fiecare lot de lapte este supus analizelor astfel incat sa se asigure cele mai inalte standarde de igiena. Laptele este transportat doar in autovehicule speciale unde temperatura nu depaseste 4°C.
  • Retete originale de inspiratie europeană: Desi Romania nu este recunoscuta pentru branzeturile sale, am invatat sa combinam caracterul puternic al branzeturilor din Pirineii spanioli cu fragilitatea si rafinamentul branzeturilor frantuzesti. Trufele negre, nucile si condimentele sunt atent selectionate si dozate de artizanii nostrii.
  • Dezvoltare durabila: Respectam toate normele internationale cu privire la protectia mediului si suntem atenti la impactul pe care il avem asupra comunitatii. In plus, aderam la principiile comertului corect (Fair-Trade), astfel ca toti furnizorii nostri de lapte primesc pretul corect pentru munca lor.
  • Dacă vă plac produsele noastre și principiile alimentației sănătoase după care ne ghidăm, vă rugăm să împărtășiți și prietenilor sau cunoștințelor voastre. De asemenea, sugestiile și propunerile voastre sunt foarte importante pentru noi și ne ajută să devenim mai buni.

         Asadar, ramane la latitudinea voastra daca vreti sa incercati aceste produse sau nu, iar producatorul, pe langa motivele mai sus amintite, nu poate decat sa incerce sa va convinga cu alte principii dupa care ei se ghideaza. Si, da, capritele sunt chiar cool! :)
  • Folosim doar lapte pasteurizat la temperatură joasă, pentru a distruge germenii periculoși, în același timp cu păstrarea proprietăților naturale ale laptelui 
  • Nu omogenizăm laptele. Acest proces mecanic de spargere a globulelor de grăsime este folosit de întreaga industrie, pentru câteva avantaje evidente - aspect, uniformitate, standardizare, reversul fiind un risc crescut de boli cardiovasculare (grăsimile se absorb direct în sânge, nu se mai digeră normal) și a unui gust diferit de cel tradițional al laptelui.
  • Iaurturile noastre se pot consuma degresate in mod natural: o mare parte din grăsimea (smântâna) din lapte/iaurt/sana/kefir se va ridica la suprafață, putând fi eliminată foarte ușor sau amestecată. 
  • Caprele, oile sau vacile care ne dau laptele lor prețios sunt în general crescute în regim extensiv (pe pășune/în aer liber), alimentația fiind cât mai apropiată de cea tradițională, pentru a obține produse cu reale beneficii pentru sănătate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu