Promovare a produselor tradiționale și artizanale românești: Am fost la Targul Cetatii din Tg Mures

14 mai 2017

Am fost la Targul Cetatii din Tg Mures

Am fost la Targul Cetatii din Tg Mures


     Intre 11-14 mai 2017 a avut loc la Tg Mures Street Food Feast, organizat in cadrul Targului Cetatii din Tg Mures, pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale urbei. Am fost si noi sa vedem ce se intampla si impresia generala a fost placuta.


     Locatia a fost bine aleasa, e bine ca s-au pus la dispozitie standuri identice care sa impuna o tema principala sa evite curcubeul de tonete, deci pe ansamblu ideea, initiativa si rezultatul au fost bune.

     A trecut aproximativ o luna de cand am dat drumul acestui blog, La Onuca, cu "sediul" in acest oras cum s-ar putea spune, si ne-am bucurat sa vedem ca are loc un astfel de eveniment, mai ales ca sursele noastre de achizitionare de produse traditionale romanesti sunt destul de limitate in acest oras. Singurele, destul de saracute si acestea, erau pietele agro-alimentare, un stand cvasidominat de un singur producator agreat de un hipermarket din oras, respectiv un magazin de plante naturale, care, printre altele, detine si astfel de produse. In rest internetul este baza de informare principala a noastra. Asadar, asteptam si alte evenimente de acest gen in Tg Mures, desigur, de mai mare amploare, cu mai multi producatori. Un minus destul de mare a fost faptul ca in afara de shaorma, deloc traditionala si totusi atat de omniprezenta peste tot, nu aveai foarte multe optiuni de a servi ceva la fata locului.

     Astfel, am ajuns si la unul dintre primele eventuri din Tg Mures care promoveaza producatorii locali si ofera sansa micilor intreprinzatori sa isi expuna produsele traditionale si artizanale. Am venit si noi cu un cosulet mic acasa, in care s-au gasit o bucatica de cascaval cu nuca de la Manufactura de Branza din Cund (Mures), o poverla de Asau cu nuca coapta de la Casa Gorea (judetul Bacau), o dulceata din ardei iuti de la Dealurile Uilei (Mures), respectiv un pesto din leurda si un sapun din lapte de capra de la Lavanda Montana Transylvania (Harghita), dar si niste seminte de dovleac fara coaja de la un mic producator din Panet (Mures).


     Cateva informatii si resurse suplimentare pentru fiecare:Produs: Branza maturata
Denumire: Manufactura de branza
Familia: Varga Istvan
Localitate: Cund, Mures
Traditie: din 2011


     "Manufactura de Brânză produce brânză maturată după metoda de producție elvețiană. Manufactura noastră prelucrează laptele din ferma proprie, lapte produs pentru gust, nu pentru cantitate. Primăvara/vara văcuțele noastre bălțate și-o petrec în libertate, pe pășune, producând lapte doar din ierburi și mirodenii! Iarnă primesc furaje naturale produse în ferma noastră: fân, lucernă, sfeclă furajeră și obroc. (...) Folosim doar laptele din propria fermă, lapte nepasteurizat pentru gust adevărat! Nu folosim clorură de calciu sau alte E-uri! Singurul conservant folosit de noi este apa sarată de izvor, de la Sovata! Maturarea (2 luni) are loc în pivnița special construită pentru brânzele noastre, oferind condițiile optime de păstrare! (...) În atelierul nostru se produce doar un singur tip de brânză maturată, din convingerea că e mai bine să ai un produs de al cărui calitate ești convins, decât să ai multe mediocre."
Produs: Poverla de Asau cu nuca coapta
Denumire: Casa Gorea
Producator: Magenta Trading
Familia: Gorea
Localitate: Asau, Bacau


     "O gama larga de produse traditionale ca in vremea copilariei cum ar fi zacusca, salate si dulceturi, fara conservanti, va asteapta in camara noastra."Produs: Dulceata din ardei iuti si Dulceata de trandafiri
Producator: Dealurile Uilei
Familia: Tamasan
Localitate: Uila, Mures
Traditie: din 2013


     "Produse naturale preparate după rețete tradiționale. (...) Îmbinând experiența și priceperea preparăm cu multă pasiune, după metode tradiționale, produsele noastre naturale din poamele crescute tocmai în aceste locuri, care sunt trecute cu grijă prin mâinile noastre de la primul mugur, până la eticheta finală. (...) Cireșe, vișine, mere, pere, prune din producția proprie. Dulcețuri, compoturi, siropuri, zacuscă, paste de tomate și ardei, murături."


Produse: Pesto de leurda si Sapun din lapte de capra
Producator: Lavanda Montana Transylvania
Familia: Szeredai Noemi
Localitate: Harghita


     Plantatie de Lavanda Angustifolia (Officinalis, True Lavander), telefon 0724071268.

     Erau prezenti de asemenea artizani si manufacturiei de la care am mai incercat in trecut produsele si despre care am scris pe blogul La Onuca: Mirdatod Ibanesti, Berea Lapusna, Luna Solai, ValePutna, Petry.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu