Promovare a produselor tradiționale și artizanale românești: Retrospectiva

29 august 2017

Retrospectiva

Retrospectiva

Ca o retrospectiva si o trecere in revista a produselor recomandate de catre noi, iata cu ce va puteti ospata cand vine vorba de produse naturale, artizanale, traditionale romanesti. Va indemnam spre un stil alimentar sanatos, prin consumul de produse naturale, traditionale romanesti:

- incepe cu un aperitiv, incearca o branza maturata fabricata intr-un stil unic de cei de la Manufactura de Brânză din Cund, Mures. noi am incercat cea cu nuci, o combinatie inedita si placuta.

- ca alternativa, incearca un cas cum nu mai exista altul in lume, Nasalul de la Napolact, maturat in grota naturala de la Taga, Cluj.

- cu o bucata de branza buna merge si o bucatica de carnat, de "clisa" (slanina), sau niste bucatele de piept de rata sau de curcan afumat. acestea ti le poti procura de la Ferma Nealcosa. nu au nici un fel de aditivi alimentari, sunt naturale, preparate exact ca la tara.

- pe langa branza, o bucatica cinstita de carnita, merge si un ou fiert. noi am inceput sa consumam regulat oua de prepelita, exista o multime de crescatorii in toata tara. amintim Microferma Bio Prepelita, Microferma Prepelica, Moldo Prepelita, Prepelita ta, Prepelita Vesela, Prepelițele lui Holi.

- avem si produse din carne cu indicatie geografica protejata la nivel european cum este Salam de Sibiu. noi am incercat cel de la bacauanii Agricola - Creator de Pofta.

- daca nu iti sunt pe plac produsele din porc sau pasare, nici o problema, Deltaica/Miadmar iti ofera o alternativa cinstita si buna, o salata din icre de crap preparata asa cum trebuie, dupa reteta traditionala. Tot din peste, de data aceasta de la munte, cei de la Valeputna Gourmet iti propun o tartina din pastrav cum nu ai mai pomenit, de o finete si o aroma nemaintalnita de tine niciunde.

- dupa ce ai depasit antreul si vrei sa te ospatezi cu ceva mai consistent, sa iti prepari o friptura, de la Dealurile Uilei folosim cu succes la fripturi dulceata de ardei iute. da o dulceata si o iutenie foarte buna.

- pe langa toate acestea merge bineinteles o salata, dreasa cu un ulei presat la rece facut ca la bunica acasa, brut, curat. iti recomandam mai multi mici producatori de incredere, cum sunt Ulei Zorian, Luna Solai, sau Ulei presat la rece de la Somcuta Mare. exista combinatii din tot felul astfel incat nu te vei plictisi niciodata sa incerci ceva nou.

- daca vrei ceva mai light, un iaurt din lapte de capra este o alegere sanatoasa, aromata si gustoasa. noi consumam frecvent iaurt de la Caprilact, un produs din ferma proprie, din Dolj.

- pe post de desert, sau chiar si la micul dejun, poti alege sa iti prepari o cana de lapte cu o lingurita sau doua de serbet de la Conacul Boierului. produc o gama larga de produse naturale, preparate dupa retete traditionale. de la ei mai consumam mustar cu bobite, care este foarte fin condimentat si aromat.

- tot la sfarsitul mesei, iti poti unge o bucata buna de paine cu o poverla de Asau cu nuca coapta, de la Casa Gorea, sau poti sa desfaci un borcanas fermecat de Dulceața Pârâul Fântânelelor, de la care poti servi si un pahar de sirop natural.

- daca siropul nu ti-e pe plac si vrei sa te delectezi cu o bericica dupa ce te-ai ospatat bine, iti recomandam sa incerci o bere artizanala, nefiltrata, nepasteurizata, bruta, care, spre deosebire de cele din comert si-au pastrat toate proteinele si vitaminele, iar gustul, net diferit, te va face sa le consideri pe celelalte decat "sucuri". Incearca o bere dintr-o frumoasa regiune montana salbatica (Berea Lăpuşna), o bere cu traditie in curs de atestare cum este Bere Nemteana, o bere de casa preparata cu apa Valiugului (Bere Sara), o bere mai fina cu care ti-ai putea convinge si sotia (Bere artizanala Sikaru), vindeca-te cu Terapia de la Clinica de Bere, sfarseste cu o bere strong, puternica, precum vulturul Zaganu.

Asadar, pofta mare va uram, sa traiti sanatos si, nu uitati sa cititi etichetele atunci cand cumparati ceva!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu