Promovare a produselor tradiționale și artizanale românești: Tartina Navalnic de la ValePutna

18 august 2017

Tartina Navalnic de la ValePutna

Tartina Navalnic de la ValePutna


Produs: Tartina
Denumire: Navalnic
Producator: ValePutna
Localitate: Pojorata, Suceava
Traditie: din 1896


Cantitate: 210 g.
Ingrediente: păstrăv afumat 50%, muştar 48%, otet, miere, hrean, piper verde murat.

     Veti spune dupa ce va vom prezenta urmatorul produs ca suntem fitosi. Dar, acest produs, chiar ar trebui etalat ca unul de "lux". Nu neaparat datorita costului, care, este unul totusi mediu, de aproximativ 25 RON pe un borcanas, insa, in principal datorita gustului, care nu se poate masura in valoare. Este cu siguranta o delicatesa, este ceva ce nu am mai gustat dintre produsele romanesti. Este unic, recunoscut si premiat chiar la nivel european la competitiile gastronomice, este foarte frumos prezentat, cu un borcanas simpatic atat datorita aspectului cat si a comicelor descrieri ale ingredientelor. Noi am incercat varianta "navalnica" a tartinei, cu "pastrav afumat, mustariu si piperiu murat." Se mai gasesc Sburatorul, "pastrav afumat, ai de munte si marariu", respectiv Sorocitu', cu "pastrav afumat si smantana imbujorata cu sfecla. Noi abia asteptam sa gustam "sburatorul", este deja comandam, asteptam sa soseasca.


     Tot din categoria borcanaselor fermecate faurite de cei de la ValePutna intra si Trutta Princeps, Primus, Rex, respectiv Dux, ultimul dintre ele fiind cel titrat despre care va spuneam mai sus.

     "A castigat 2 stele de aur Superior Taste Award la sesiunea 2016 a International Taste & Quality Institute, cu sediul in Bruxelles. Cel mai prestigios premiu din industria produselor Gourmet a fost acordat de catre International Taste & Quality Institute - iTQi, cu sediul in Bruxelles, pateului de pastrav afumat Trutta Dux detinut de brandul Valeputna . Distinctia Superior Taste Award cu doua stele de Aur pentru singurul produs din pastrav premiat in 2016 ne onoreaza!"

     Seria borcanaselor umplute cu delicatese continua cu Pastravul Manastiresc (pastrav marinat in sos de tomate cu legume), Pastrav Vanatoresc, (pastrav marinat in sos de tomate), Pastrav Padurean (pastrav marinat in sos de legume cu hribi/galbiori/opintici), respectiv Pastrav Craiesc (pastrav afumat cu lemn de fag, conuri de brad si boabe de ienupar).

     Am lasat intentionat la final "cireasa de pe tort", pastravul afumat in cobza de brad, care suntem tare, tare curiosi sa il gustam, prezentarea ducandu-te cu gandul la metodele arhaice ale dacilor de a-si pastra pestele pentru iernat. Nu stim exact originea, autenticitatea si istoria acestui produs traditional romanesc, insa tare curiosi suntem.


     "Produsul traditional din pastrav afumat cu fum natural de fag si conuri de brad, invelit in cetina de brad, legata in harzob de rachita. Pastravul afumat e mestesugit dupa o reteta proprie. Dupa ce este tinut la saramura rece cu apa de izvor, sare de mare, zahar brun Demerrara si o doza de Sherry, pastravul este lasat la zvantat si apoi afumat cu fum natural in mai multe reprize."

     "Ne-am promis ca vom manufactura numai produse remarcabile, unice prin gust si compozitie! Contribuind zilnic la masa copiilor si clientilor nostri, suntem extrem de preocupati ca acestea sa fie santoase, naturale si curate! Comparativ cu uzantele pietei, etichetele Valeputna sunt departe de a fi o lectie de chimie. Etichetele noastre sunt o dovada a respectului pentru client! Am ales sa fim inovativi plecand de la traditie, sa folosim cel mai bun pastrav, sa inotam contra curentului. Am ales sa jucam cartea calitatii in detrimentul volumului. Am ales sa inaintam alaturi de clientii nostri, sa comunicam autentic si sa ne lasam infierbantati de frumusetea aventurii si a destinatiei. Fiind singura entitate din Romania ce detine o unitate specializata in procesarea pastravului si singura entitate din domeniu ce a primit o astfel de distinctie, suntem obligati a seta si pastra standardele la nivelul promisiunii facute noua si clientilor nostri. Trutta Dux are in componenta pastrav afumat de o maniera unica folosind lemn de fag, conuri de brad si boabe de ienupar, amestecat ulterior cu crema de branza Bio si un mix special de condimente. Afumarea pastravului se inspira din metoda traditionala de afumare veche de 200 de ani, metoda folosita initial in Valea Putnei si raspandita apoi in tot arealul denumit generic Obcinele Bucovinei."







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu