Promovare a produselor tradiționale și artizanale românești: Ferma Nealcosa din Seini, Maramures

23 iulie 2017

Ferma Nealcosa din Seini, Maramures

Ferma Nealcosa din Seini, Maramures


Produse: Naturale din carne fara conservanti sau aditivi
Denumire: Ferma Nealcosa

Producator: Micul Gurmand

Familia: Andrecut

Localitate: Seini, Maramures
Traditie din 2013



     Nealcos. Oare cati dintre voi cunoasteti cuvantul acesta? Onuca, originara din Salaj, s-a amuzat bine la auzirea acestui cuvant, si a fost si mai cu zambetul pe buze si mai "nealcosa" (mandra) atunci cand a gustat din bucatele preparate de aceasta ferma si a putut spune ''vezi ce bucate bune se fac in partile mele?". Si intr-adevar asa este.


SLANINA AFUMATA - FERMA NEALCOSA

Cantitate aprox. 0.434 kg.
Ingrediente: slanina porc, sare dupa caz, boia, usturoi.
Informatii nutritionale/100 g: 730 kcal, gradimi 77,85 g, din care saturate 25.69 g, glucide 0 g, fibre 0 g, proteine 7.4 g, sare 1.99 g.


     Ferma cu pricina este din Seini (Maramures), dar carnurile preparate de ei au gustul exact ca si cel avut de bunatatile cu care ne omenesc gazdele de pe ulita satului natal al Onucai. Carnea e carne, fumul e fum, condimentele is potrivite asa cum trebuie, totul natural, fara conservanti sau alte chimicale. Noi am gustar trei sortimente, un muschiulet de porc, un piept de rata si un carnat, si ne-au placut tare.



PIEPT DE RATA AFUMAT
Ingrediente: piept rață, usturoi, sare, ienibahăr, foi dafin, dextroză.
Informatii nutritionale/100 g: calorii 174 Kcal, grasimi 3.21 g, din care saturate 0.77 g, carbohidrati 1.55 g, fibre 0.23 g, proteine 34.62 g.

Credit foto: Bacania Veche

     Produsele din Ferma Nealcosa se gasesc prin intermediul magazinului Micul Gurmand din Baia Mare, in care mai poti gasi vinuri de calitate si in curand dulceturi si siropuri. De asemenea, le mai gasesti in Bucuresti la Bacania Veche pe Barbu Vacarescu 49, in Constanta la Camara Mariei pe Izvor 3 si in Baia Mare la Micul Gurmand pe Cosbuc 5.


     Gama de sortimente Ferma Nealcosa cuprinde: Piept de pui (dupa o buna bucata de timp cca 7 zile de marinare, incepe afumarea produsului,iar dupa alte cateva zile de maturare poate fi ambalat si livrat), Piept de curcan, Piept de rata (o adevarata delicatesa greu de crescut si dificil de preparat dar, nu imposibil), pastrama de curcan (din pulpa superioara, nu putea iesi decat un produs superior, intr-un ciclu de fabricatie de min 30 zile), Slanina (fabricata anevoie in minimum 8 saptamani, exact ca odinioara in gospodaria inaintasilor), Carnati.



MUSCHIULET DE PORC AFUMAT

Ingrediente: mușchiuleț porc, sare, piper, ienibahăr, foi dafin, muștar boabe, usturoi.
Informatii nutritionale/100 g: calorii 245 kcal, grasimi 8.98 g, din care saturate 2.78 g, carbohidrati 1.34 g, fibre 0.55 g, zaharuri 0.13 g, proteine 39.48 g.

Credit foto: Bacania Veche

     "Micul Gurmand doreste sa aduca la suprafata amintiri ale gustului care, multe din ele nu mai sunt, pe care odinioara produsele le aveau si care ne duc departe in camara bunicii unde cand ne era foame, fugeam si rupeam cu patima o bucata de carnat care, uscat fiind-in toiul verii o ingurgitam cu nesat si fugeam repede afara la joaca, sa nu pierdem cumva jocul in care eram antrenati toti prietenii din vecini. Si ce se afla in camara bunicii … slanina popricata ca deh, suntem in Ardeal, sau sunca de porc sau carnati de porc in untura si multe altele. Camara bunicii era capitonata cu rafturi pline cu dulceturi, gemuri, siropuri de fructe, muraturi de toate felurile, vinuri de casa, palinca si altele."



CARNAT AFUMAT


     "Telul pe care Micul Gurmand si l-a propus: sa reinvie gusturile pe care unii ni le mai amintim pentru ca avem ceva vechime in viata asta iar altii nu le stiu pentru ca nu au avut sansa sa traiasca in vremurile in care totul se conserva dupa reguli stricte, totul se repara pentru ca nu puteai inlocui orice lucru si timpul parca trecea altfel mai domol. Deci pentru cei care au nostalgia produselor cu adevarat – facute in gospodarie pentru ei este deschis Micul Gurmand si aici din amintirile de la bunici va facem un update la vitrina frigorifica unde veti gasi carnati de porc in untura, carnati de porc afumat, piept de rata afumat, pulpe de rata afumate, piept de pui afumat, piept de curcan afumat si altele."


SALAM CRUD USCAT

Cantitate aprox. 0.204 kg.
Ingrediente: carne de porc, grasime porc, amestec mirodenii si plante aromate, sare, usturoi.
Informatii nutritionale/100 g: grasimi 44%, proteine 22%, grasimi polinesaturate 2%, sare 2%.

     "Pentru ca o mincare buna nu e pusa in valoare corect decit daca este servita impreuna cu o bautura buna va invitam sa cumparati de la noi vinurile premium ale Licorna Winhouse din gama Serafim, sau de la Crama Basilescu celebra Feteasca Neagra sau sprintarul Chardonay, dulcea Tamaioasa Romaneasc si Busuioaca de Bohotin, de la Crama Oprisor Smerenie sau Dragaica Rosie, sau dulcea Amprenta-Muscat Otonel-a Cramei Atelier, de la Nachbil demidulcele Riesling de Rhin si daca tot am deschis apetitul pentru fineturi avem scotch- whisky-bourbon- cu etichete selecte facute de mici distilerii, din tara lor de origine, care deasemenea se straduiesc sa pastreze si pentru generatiile urmatoare calitatea produselor lor asa cum ei le-au primit de la inaintasii lor. Am sa fac o insiruire de nume de distilerii care fac cinste maestilor care le-au dat viata: Tullibardine, Glenrothes, Blanton’s, Uno en Mill. Pentru mai cunoscatori in ale „parfumurilor” care armonizeaza o masa perfecta avem armagnac de Gascone cu eticheta De Montal -special reserve- hors d age sau VS clasique Chatea du Tariquet, cognac Croizet din Champagne. Si pentru ca toate se ierarhizeaza si se dramuiesc dupa legile stiute sau mai putin stiute ale lumii exista cel putin o bautura pe care trebuie s-o bei cel putin odata in viata si aceasta este brandy de Jerez clasico, un suveran intre distilatele din vin cu o imbatrinire fermecatoare timp de 15 ani in butoaiele in care au stat inaintasii sai, adica vinurile de Jerez ale familiei Sanchez Romate Hnos din Jerez de la Fronterra."


PIEPT DE CURCAN AFUMAT

Cantitate aprox. 0.282 kg.
Ingrediente: mușchiuleț porc, sare, piper, ienibahăr, foi dafin, muștar boabe, usturoi.
Informatii nutritionale/100 g: calorii 196 kcal, grasimi 8.80 g, din care saturate 2.41 g, glucide 1.55 g, din care zaharuri 0 g, fibre 0.23 g, proteine 27.48 g, sare 2.12 g.


     "Si pentru toti acei care inteleg ca trebuie dusa mai departe mostenirea culturala numita „reteta de la mama” si care ne uimesc de fiecare data cu produsul muncii lor fie el vin sau distilat sau preparat din carne, pentru toti un binemeritat multumesc maestre. Iar pentru dvs cumparatorii, avem doar o invitatie – haideti si nu veti regreta."


PULPA CURCAN AFUMAT

Cantitate aprox. 0.204 kg.
Ingrediente: pulpa curcan fara os, sare, usturoi, enibahar, foi dafin, dextroza.
Informatii nutritionale/100 g: calorii 181 kcal, grasimi 8.49 g, din care saturate 2.6 g, glucide 1.55 g, din care zaharuri 0 g, fibre 0.20 g, proteine 24.55 g, sare 2.22 g.






Pagina de Facebook Ferma Nealcosa


     Incepand cu anul 2017, tot sub marca Micul Gurmand se produc siropuri si dulceturi dupa retete vechi ale bunicilor.




Un comentariu:

  1. Sanatate, uite ca am gasit aceasta treaba despre maramuresul a nost drag, si va laud
    ca scrieti Maramures. no, sa nu va suparati sa las pagina tot despre
    noi: https://cazaremm.ro Va multamim iar, si va zicem numa bunatati la tati.

    RăspundețiȘtergere