Promovare a produselor tradiționale și artizanale românești: Berea Lăpuşna, artizanală, nefiltrată, nepasteurizată

14 octombrie 2017

Berea Lăpuşna, artizanală, nefiltrată, nepasteurizată

Berea Lăpuşna, artizanală, nefiltrată, nepasteurizată

lapusna

Produs: Bere artizanala nefiltrata nepasteurizata
Denumire: Lapusna
Producator: Dumitru Matei
Localitate: Ibanesti Padure, Mures
Traditie: reteta veche din 1675


     Lapusna, locul. Cred ca s-au facut mai mult de cinci ani de cand am fost. Un loc frumos, la mica distanta de Reghin si Tg Mures, cu toate ca faci o vesnicie pe drumul care, este doar piatra si gropi. Este locul in care inca mai exista un castel de vanatoare al fostului conducator suprem, o manastire, iar de multa vreme se organizau si tabere scolare, complexul fiind in paragina acum. Padurea este destul de imbatranita, strabatuta de apa curgatoare cu acelasi nume, Lapusna. Toate acestea iti dau senzatia unui loc oprit in timp, uitat, dar, frumos, destul de izolat, salbatic.

     "Valea Gurghiului este renumită pentru aerul curat, codrii seculari şi, mai ales, pentru apa pură care izvorăşte direct din munţi, din Izvorul Calinului."

     Lapusna, berea. Zona Reghinului este cunoscuta pentru bere, desi renumita Silva nu mai e ce a fost si nici macar nu se mai fabrica in acel oras. Prima oara am gustat bere Lapusna acum mai multi ani, cand productia se afla la inceput. Era un micut magazin de prezentare in vecinatatea pietei din cartierul 7 noiembrie din Tg Mures. Nu m-a impresionat foarte tare si nu m-a convins sa o cumpar a doua oara. Poate a fost de vina gustul putin prea brut, care iti lasa o aroma de ''cauciuc'', de ''detergent'', poate ca nici prezentarea si modul de conservare nu era unul potrivit, clasicul flacon de 2 litri, plastic. Dar lucrurile s-au schimbat, o data cu imbunatatirea proceselor tehnologice si trecerea la sticla, dozarea ei in cantitati mai mici, un aspect simpatic, cu o eticheta simpla si calda, cu un font clasic. Chiar a fost buna, in fond este o bere de "curte". Bineinteles, radical diferita fata de berea din comert, cand alegi o bere de manufactura nefiltrata nu te astepta sa fie dragoste la prima vedere. Nici macar la a doua vedere, sau a treia. Va trebui sa iti formezi gustul, sa incerci mai multe sortimente, o bere de acest gen are fiecare o amprenta aparte, este "vie" si poate diferi chiar de la sticla la alta sticla pentru acelasi sortiment.

     "Secretul profesorului de matematică Dumitru Matei, care respectă o reţetă germană veche, cu fermentaţie îndelungată şi ingrediente naturale de cea mai bună calitate. Astfel, drojdia lucrează, toate vitaminele se păstreză, iar după 70 de zile se naşte o bere ca pe vremuri!"

     Asadar, merita incercata, o bere de "curte", homemade, de catre un profesor de matematica din Gurghiu.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu