Promovare a produselor tradiționale și artizanale românești: Cidrul Harvester

6 octombrie 2017

Cidrul Harvester

Cidrul Harvester


Produs: Cidru de mere

Denumire: Harvester

Producator: Transylvania Brew
Producatori: Sergiu Muresan si Daniel Crisan

Localitate: Zimbor, Salaj
Traditie din 2016
100% manufactura

     Ne sunt dragi produsele salajene, pentru ca Onuca este din partile acelea. Trecem de fiecare data prin Zimbor atunci cand mergem la tara, la parinti. Am fost foarte curiosi cand am auzit ca se face Cidru in aceasta localitate, mai ales ca, nici nu se cunoaste de la strada, nu exista nici o tablita sai sageata care sa indice vreo straduta in capatul careia sa se afle acest producator. Am avut ocazia sa gustam cidrul la Street Food in Tg Mures, tinem cu sfintenie inca o sticla la prestare pentru ca in orasul unde locuim nu se gaseste, insa Zimborul ne e in drum si ar fi si mai perfect daca, pe langa posibilitatea de a mai achizitiona inca niste sticle pentru a ne mari stocul, ar fi posibil sa vedem si procesul de productie la fata locului.


1. Incepand din ce an aveti traditie in domeniu?
Am inceput primele incercari de productie in 2014 dupa ce m-am intors din Anglia de la un curs specializat pe productia de cidru artizanal. Insa asociatul meu Daniel este absolvent al facultatii USAMV de la Cluj. Oficial firma noastra a fost inregistrata in iunie 2015, data pana la care am reusit sa facem mai multe incercari de productie in cantitati mai mici pentru a avea reteta proprie de cidru artizanal.

     "Istoria noastră nu este foarte indelungată, insă ceea ce producem este cunoscut din perioadele străvechi. Vom încerca dealungul timpului să vă descriem cum s-a transformat un simplu hobby într-o pasiune. Ca orice lucru și cidrul necesită timp pentru a deveni desăvârșit. Este nevoie de fruct și este nevoie de pasiune: fiecare din aceste două ingrediente trebuie cultivate, îngrijite, alese și păstrate; astfel facem și noi cu cidrul Harvester."

2. In ce an ati inceput practic productia dupa toate certificarile si obtinerea autorizatiilor? Productia in mod oficial a inceput in iulie 2016, dupa ce am obtinut antrepozitul fiscal - autorizatia cea mai anevoioasa din istoria antreprenoriatului.

3. Sunt dificil de obtinut?
Demersurile administrative pentru inregistrarea societatilor in Romania nu pot sa spun ca se obtin cu dificultate atata timp cand conditiile sunt indeplinite. Intr-adevar intervin probleme in acordarea numarului de inregistrare pentru TVA, lucru care nu pune nici o dificultate in celelalte tari europeene. Demersurile care sunt foarte complicate, absurde, greu de obtinut si contra efective sunt cele legate de antrepozitul fiscal. Noi am intampinat dificultati in mod special fata de producatorii altor bauturi alcoolice in ceea ce priveste productia de cidru. Aceasta activitate este necunoscuta de catre cei din administratie, prin urmare le pune probleme destul de mari si intarzie obtinerea avizelor foarte mult. A fost nevoie de peste 9 luni de zile pentru obtinerea autorizatiei de antrepozitare. In plus de asta activitatea de productie cidru implica din start anumite sume de bani blocati in trezoreria statului fara a putea fi investiti in activitatea firmei. (concret, pentru productia de cidru firma are obligativitatea unui capital de 74000 Ron si depozit garantie Trezorerie 22000 € - Comparativ cu productia de bere unde garantia este de 10000 Ron).

4. Cine se afla in spatele micutei voastre afaceri, creierul operatiunilor?
Transylvania Brew are 2 asociati Sergiu Muresan si Daniel Crisan. Activitatea si munca o impartim in functie de nevoi. Fiecare este capabil sa faca oricare dintre activitatile necesare functionarii, si administrativ, si pentru productie.


5. Cati oameni sunt implicari in procesul de productie?
In momentul de fata suntem implicati: 2 persoane in procesul de productie, administrativ, promovare - adica eu si asociatul meu, iar la fabricuta avem 2 persoane angajate pentru partea de imbuteliere, etichetare si ambalare.

6. In ce procent procesul de productie este manufactura si in ce proportie este mecanizat? Procesul nostra de productie nu are etape mecanizate, totul este manual deci artizanal: Fermentatia se face intr-un tank de inox, maturare in recipientele din beciul casei (pe care am adaptat-o si transformat-o pentru productie); imbutelierea si etichetarea este manuala.

7. In ce localitate va desfasurati activitatea de productie?
Productia cidrului Harvester se face in Localitatea Zimbor, Salaj

8. Care este gama voastra de produse?
In acest moment gama cuprinte doua feluri de cidru artizanal, Harvester de mere si Harvester de pere; iar pentru perioada rece avem si cidru pentru fiert.

9. Care este produsul reprezentativ simbolic pentru micuta voastra activitate de productie?
Produsul reprezentativ este Cidrul Harvester de mere, desi cel de Pere chiar daca l-am lansat dupa aproape un an de la incepere, recupereaza teren.

10. Istorisiti putin tehnica, pasii productiei lui. Cidrul Harvester este un cidru artizanal obtinut prin folosirea metodei de fermentare englezesti ce presupune fermentarea sucului de mere in totalitate (pana la epuizarea zaharului natural din suc). Cealalta metoda ar fi metoda frantuzeasca, unde are loc stoparea fermentatiei pe parcursul ei, si imbutelierea rapida a cidrului. Fiecare metoda are avantajele si dezavantajele ei. In rezumat, Harvester se obtine prin fermentarea totala a sucului de mere sau de pere, fara adaugare de glucoza sau indulcitor de orice fel. Alcoolul se obtine doar din fermentatia sucului 100 %. Dupa fermentatie, cidrul este transvazat in IBC-uri alimentare, in beci pentru invechire. Invechirea dureaza minim 2 luni de zile, in general cidrul nostru are intre 3 si 5 luni invechire. Acest procedeu permite scoaterea unor arome mult mai interesante si limpezirea in mod natural fara adaosul de produse de limpezire. Ultima etapa este imbutelierea.

11. Prin ce se remarca produsele voastre fata de restul ? Ce au unic ?
Artizanal, 100 % natural, invechit, fara diluare si adaugare de coloranti indulcitori sau supra- saturare in CO2.

12. V-ati gandit sa va inregistrati produsul, sa il atestati drept un produs traditional?
Produsul este deja inregistrat, aceasta a fost prima etapa in momentul inceperii activitatii noastre, iar atestarea lui ca si produs traditional nu cred ca poate sa fie incadrat in acest fel. Cidrul chiar daca a fost produs in Romania aproape in toate zonele, nu exista istoric, atestat sau o reteta care sa poata fi considerata ca si traditionala. Este un produs nou, si nu credem ca se poate incadra in traditional. Poate gresesc, si sunt unele conditii pe care nu le cunoastem inca, caz in care am putea sa luam in considerare si aceasta varianta.

13. Va ajuta cineva in promovarea produsului dvoastra? Ati investit in crearea unui logo, etichete, website, promovare online, etc ? Este costisitor?
Pentru promovarea produsului facem apel momental la calea de promovare online, nu am avut inca la dispozitie un buget marketing pentru promovare media. Am avut sansa de a aparea in anumite publicatii de cand am inceput productia care ne mai ajuta in mod punctual. Am investit desigur in logo, etichete, web-siteul este acum in constructie (lucram la el de zori - am avut o prima varianta foarte sumara doar pentru a ne rezerva domeniul si a detine un site). Desigur toate aceste chestiuni au un cost, necesar credem noi.

14. Ce importanta considerati ca au acestea in succesul micutei voastre afaceri?
Ar fi multe de spus, desigur prezentarea produsului are o importanta primordiala in cunoasterea lui si in a atrage consumatorii. Sticla noastra se distinge, etichetele de asemenea, pentru ca sunt primul contact vizual. Prezenta online este importanta deasemenea.

15. De unde va procurati materia prima? Materia prima provine din diferite surse, dependenta de sezon, de aléatele anotimpului, dar mai ales de constrangerea retetei.

16. Este ea de origine naturala, prelucrata bio/eco? Folositi conservanti si aditivi alimentari?
Cidrul Harvester este 100 * natural, nu putem verb de bio - suite fort multe implicatii pentru aceasta apelatie, trebuie o linie de productie dedicata, noi nu avem posibilitatea materiala pentru moment sa rezervam un spatiu si utilaje pentru productia bio care cel mai probabil ar trebui sa se situeze in alta locatie decat cea actuala. Folosim pentru fermentatie doar SO2 in proportie de 50 % din ceea ce este admis si recomandat in legislatia europeeana, deci doar jumatate din ceea ce se poate folosi. Sulfitii, folositi si in vinificatie sunt necesari in procesul de fermentare pentru stabilizare si impiedicarea sucului sa se transforme in otet.

17. Care sunt modalitatile disponibile de achizitionare si livrare a produselor voastre, in ce magazine va gasim?
Cidrul nostru se poate achizitiona in mod direct, in locatiile HORECA in care am reusit sa colaboram, dar si in reteaua de magazine Auchan cu care am semnat contract de colaborare.

18. Care este motto-ul, crezul vostru?
Nu suntem pretentiosi, dar ne multumim cu ce este mai bun.

19. Ce dificultati intampina un mic producator pe piata din Romania?
Monopolul industriasilor care au posibilitatea financiara sa inchida accesul pe foarte multe deschideri. Contractele de exclusivitate semnate intre localurile unde am putea fi prezenti si industriasi sunt de obicei insotite de prime financiare de vanzare care pot sa fie foarte foarte satisfacatoare pentru comercianti.

20. Care este feedback-ul din partea cumparatorilor, sunt multumiti de produse si de pret?
Este  o intrebare capcana. Gasiti pe pagina noastra de facebook  feed-backurile consmatorilor nostri, si va asiguram ca nu am sters nici o opinie.

21. Recomandati-ne si alti mici producatori locali din regiunea dvoastra.
As putea sa va recomand ferma de capre din comuna noastra, care livreaza lapte proaspat la cateva distribuitoare in Cluj, de asemenea produc si branza de capra.


22. Cum colaborati, convietuiti cu ceilalti mici producatori romani? Credeti ca ar fi benefica infiintarea unei asociatii la nivel national care sa va sustina?
Noi suntem deschisi la colaborari, atat cu producatorii mici din zona, cat si din alte zone in situatia in care avem ocazia sa ii intalnim. Asociatiile de producatori ar fi FOARTE recomandate. Am intalnit astfel de asociatii in Franta, Polonia si am vazut care este interesul comul si beneficiul de a faca parte din astfel de asociatii. Suntem deasemenea interesati de colaborarea cu mediul scolar, si universitar, dealtfel am inceput o colaborare cu USAMV Cluj pentru insotirea studentilor care vor sa isi sustina diploma de licenta in domeniul fermentatelor, si a cidrului in mod special.



    La evenimente si targuri cei de la Harvester Cider iti pune la dispozitie si cidru fiert, in sezonul rece. Noi l-am gustat la Targul Cetatii din Tg Mures si a fost cu adevarat revigorant.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu